В Україні уніфікують ритуал поховання загиблих захисників

Гідний наших захисників, уніфікований ритуал поховання загиблих має бути впроваджений по всій Україні. Про це йшлося під час зустрічі, ініційованої Міністром у справах ветеранів Іриною Фріз, з представниками силових структур, фахівцями Українського інституту національної пам’яті та радником заступника Глави Адміністрації Президента Василем Павловим.

«Пропоную створити робочу групу для обговорення алгоритму дій, що дозволить врегулювати питання, які пов’язані з церемоніалом поховання військовослужбовців, ветеранів. Ми маємо впровадити систему, яка передбачатиме чіткий механізм дій: від порядку оповіщення до захоронення. Це питання для нас є пріоритетним, адже я маю багато звернень як від військовослужбовців, так і від ветеранів щодо необхідності процедурного врегулювання, яке б відповідало належному вшануванню пам’яті наших воїнів», – зазначила Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз.

За словами співробітника Українського інституту національної пам’яті Павла Подобєда, проект церемоніалу для обговорення вже прописано.

«Після його обговорення і погодження з усім зацікавленими сторонами необхідно провести репетицію ритуалу. Після офіційного затвердження мають бути розроблені роз’яснювальні відеоматеріали та методичні рекомендації», – розповів Павло Подобєд.

Також було обговорено питання щодо необхідної уніфікації військових секторів на кладовищах. В першу чергу це стосується кладовищ Дніпропетровської, Запорізької та Луганської областей, на яких було поховано військових, серед яких є й станом на сьогодні ще невпізнані.

Всі учасники зустрічі одностайно погодилися, що впроваджений ритуал має поширюватися на всіх захисників, які віддали життя, захищаючи суверенітет і незалежність України в різні часи. 

Першоджерело

Матеріали по темі