«Локальна пам'ять»: дерусифікація та декомунізація на Полтавщині та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  дерусифікація та декомунізація на Полтавщині та інші новини регіонів

17 серпня в Харківському літературному музеї правозахисники «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» за сприяння Північно-східного відділу УІНП презентували книгу «Місто, з якого почалася війна» про окупацію Слов'янська у 2014 році.

Голова СЦГІ Володимир Щербаченко зазначив, що книга заснована на реальних спогадах людей, які перебували в місті, боролися за нього, переживали ці події. Він зазначив, що теми для книги обирали такі, про які традиційно прийнято менше говорити: Зокрема в книзі є окремі глави присвячені незаконним місцям несвободи, висвітлені проблеми примусової праці, мінування цивільних об’єктів, робота медичних установ в окупації, окрема глава присвячена як функціонували різні форми залучення дітей до незаконних збройних формувань та ін.

Керівниця Північно-Східного міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова зазначила, що такі спогади є дуже важливими. Вони роблять історію більш людяною та стають майданчиками обміну досвідами різних людей з різних регіонів.

Під час презентації книги відбулося обговорення долі інших міст, які впритул зіткнулися з російською агресією.


29 серпня, в День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, відбулася церемонія покладання квітів до монументу на Алеї Слави на 18-му міському кладовищі Харкова. 

Архієпископ Харківський і Слобожанський Митрофан справив панахиду за загиблими. У пам'ятному заході взяли участь начальниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова, військові, керівництво обласної та міської влади,  представники правоохоронних органів, ДСНС, громадськість.


У шести громад Полтавщини очистили публічний простір від символіки російської тоталітарної та імперської спадщини.

У селі Святилівка Градизької громади Кременчуцького району демонтували комуністичну символіку на радянському пам'ятнику, а в  приміщенні старостату села Малий Кобелячок Новосанжарської громади Полтавського району прибрали радянську символіку. У селах Розсошенці Щербанівської громади Полтавського району та Великий Кобелячок Новосанжарської громади усунули зображення герба СРСР у формі серпа і молота. 

Також у Кременчуці демонтовано вивіску «Кондидерські вироби. Суворов» й замінено на оновлену назву компанії «Sweetale». А в парку Кременчука з пам’ятних знаків полеглим у боротьбі з нацистами воїнам демонтовано старі таблиці з комуністичним пропагандистським визначенням «Велика Вітчизняна війна» та історично некоректними датами «1941-1945».

Також у Миргороді з фасаду будівлі районної ради демонтували і передали до місцевого музею меморіальну дошку, яка звеличувала червоних партизан.


10 серпня під головуванням секретаря Лубенської міської ради Маргарити Комарової відбулося перше засідання Комісії з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу на території Лубенської територіальної громади. У ньому взяв участь регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Комарова підбила підсумки першого етапу деколонізації, наголосивши на тому, що торік у Лубенській громаді перейменовано 154 топоніми, які мали російську тоталітарну чи імперську спадщину. Комісія затвердила «дорожну карту» з виконання другого етапу деколонізації на Лубенщині.


У Лубнах демонтували пам’ятник російського поета Олександра Пушкіна.

Демонтаж провело Управління житлово-комунального господарства Лубенської міської ради  Це остання споруда звеличення Пушкіна у Полтавській області.


У місті Горішні Плавні провели низку заходів з популяризації історії України. 

Комунальний краєзнавчий музей міста Горішні Плавні спільно з Білицьким краєзнавчим музеєм за підтримки Полтавського офісу УІНП та кафедри історії України Полтавського педагогічного університету організували виставку  "Фактор свободи. Мазепинці. Петлюрівці. Бандерівці» та провели лекторій  "Становлення української державності". 

Виставка експонується у залі сучасної історії Комунального краєзнавчого музею міста та триватиме в Горішніх Плавнях до 11 серпня.


У селі Михнівці Лубенської громади Полтавської області демонтовано бюст радянському діячеві сільського господарства Іванові Мічуріну. 

Демонтаж провели зусиллями комунальників громади та передали на тимчасове зберігання місцевому комунальному житлово-експлуатаційному управлінню.


У селищі Ромодан Миргородського району Полтавщини відкрили меморіальну дошку генерал-хорунжому Армії УНР Всеволоду Петріву.

Меморіальну дошку встановили на фасаді будівлі виконкому Ромоданівської громади поруч з меморіальною дошкою іншому видатно військовику УНР - Петру Болбочану.


Лубенська міська рада перейменувала 5 об’єктів топонімії міста Лубни пов'язані з радянської чи російською імперською спадщиною.

Рішенням місцевих депутатів перейменовано вулицю і тупик Толстого на честь українського правозахисника та дисидента В'ячеслава Чорновола, вулицю Анни Керн на честь княгині Ольги, а вулицю і провулок генерала Ляскіна на честь загиблого українського військового Віктора Новікова.  


23 серпня у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Валентина Отамановського відбулося засідання круглого столу "Вільна, незламна та непереможна" до Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України.

Участь у заході взяли представники влади, громадськості, військовослужбовці, науковці, ветерани, волонтери, представники ЗМІ. Від Інституту, до учасників обговорення звернувся співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік.


29 серпня 2023 року у Вінниці, до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України було вшановано усіх українських захисників.

На площі Тараса Шевченка, хвилиною мовчання жителі та гості міста вшанували загиблих Захисників України. Було покладено квіти до пам’ятного знаку Героїв Небесній сотні та загиблим Героям новiтньої росiйсько-української вiйни, iнтерактивної стели та стіни пам'яті. До заходів долучився співробітник Центрального міжрегіонального УІНП Олексій Серветнік.


2 вересня у 14-му експозиційному залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулось відкриття розділу діючої виставки «України щит» – «Кривавий бій під Терновими Подами: механізована рота 11-го окремого мотопіхотного батальйону «Київська Русь», що присвячена пам’яті вінничан, які загинули 5-6  вересня 2022 року у бою під селом Тернові Поди Миколаївської області під час активних наступальних дій Збройних сил України.

У межах заходу продемонстрували відео ролик про бій під Терновими Подами та бійців 11-го батальйону «Київська Русь». Про те, як команда музею працює над документуванням про російсько-українську війну і збереження пам’яті про полеглих захисників розповіла директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька.

На заході також виступив головний спеціаліст Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік наголосивши на важливості меморіалізації пам'яті про українських захисників у російсько-українській війни.