67% українців позитивно ставляться до заміни герба на монументі «Батьківщина-Мати» – опитування Фонду «Демініціативи»

Такі дані оприлюднив Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за результатами опитування, яке фонд провів спільно з соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні.

Опитування проводилося з 9 по 15 серпня 2023 року серед дорослого населення в усіх регіонах, крім тимчасово окупованих територій. Питання стосувалися думки громадян щодо розвитку української державності, її минулого та майбутнього. 

Розпад СРСР та референдум про незалежність

Переважна більшість українців (69%) вважають розпад СРСР позитивною історичною подією. Також згідно з опитуванням, якби референдум про державну незалежність України відбувався сьогодні, абсолютна більшість українців (82%) підтримали б незалежність України. 

Радянський герб і «Батьківщина-Мати»

На момент проведення опитування 83% респондентів чули про ініціативу заміни герба Радянського Союзу на тризуб на щиті монумента «Батьківщина-Мати» у Києві. Назагал українці вельми схвально сприйняли таку ініціативу: 67% поставилися до такого рішення позитивно й лише 16% – негативно, решта – не визначилися зі своїм ставленням або ж їм байдуже. Та все ж більшість опитаних (70%) погоджуються, що заміна герба СРСР на тризуб на монументі «Батьківщина-Мати» є важливою подією, яка символізує боротьбу України за свободу та розрив із радянським минулим. Не згодні з цим близько 17%. 

Детально про результати опитування можна прочитати на сайті Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.