Чай у пакетиках, меморіальні традиції, мобілізація – про незнаний спадок Першої світової війни говоримо у подкасті (На)памʼять

Чай у пакетиках, меморіальні традиції, мобілізація – про незнаний спадок Першої світової війни говоримо у подкасті (На)памʼять

Гість восьмого випуску – історик, дослідник Першої світової війни, науковий співробітник Українського інституту національної памʼяті Іван Стичинський.

Перша світова війна розпочалася 110 років тому. Західна історіографія датує її початок 28-м липня, коли Австро-Угорщина оголосила війну Сербії після вбивства австрійського ерцгерцога Франца-Фердинанда і його дружини Софії сербським націоналістом Гаврилом Принципом у Сараєво. В українських підручниках початком світової війни вважається 1 серпня, коли у конфлікт вступили Німеччина та Російська імперія.

Через Україну проходив Східний фронт Першої світової війни. Українці воювали не лише на Східному фронті та не лише в арміях Австро-Угорщини і Російської імперії, до яких тоді входила більшість України. Є вражаючі історії вихідців з України, які служили у канадських та австралійських і новозеландських підрозділах армії Британської імперії, брали участь у кампаніях у різних частинах земної кулі.

Перша світова війна залишила по собі значний слід – у літературі й мистецтві, культурі памʼятання і вшанування загиблих у воєнних конфліктах, військових технологіях і навіть побуті. Й Україна тут не вийняток.

Памʼятаєте, як у перші дні повномасштабного вторгнення соліст «Бумбоксу» Андрій Хливнюк заспівав «Ой, у лузі червона калина»? А хто знає, що ця пісня родом із Першої світової війни? Як і, до речі, сумно відома після Революції гідності «Плине кача»…

Пісні – не єдиний спадок Першої світової, який ми здебільшого не асоціюємо з тією війною та участю в ній українців.

Внаслідок першого глобального конфлікту в історії людства в нашому побуті зʼявились чай у пакетиках, одяг на блискавці і навіть веганські сосиски. Велика частина меморіальної культури, зокрема тієї, яку ми засвоїли у спотвореному радянському варіанті, як от вічний вогонь і памʼятник невідомому солдату, теж походять із Першої світової війни. Врешті-решт всеохопна мобілізація суспільства вперше відбувається тоді ж.

Про все це (і не тільки) говоримо у восьмому випуску подкасту (На)памʼять з Іваном Стичинським.

Слухайте також на подкастингових платформах


Подкаст (На)памʼять – про те, як ми памʼятаємо нашу історію. Він розповідає, які проєкти українці створюють, щоб зберігати памʼять про своє минуле і краще розуміти себе.

Ведучі подкасту Ігор Кромф і Вікторія Скуба у кожен випуск запрошують людей, чий досвід роботи з історією і памʼяттю може бути корисним.

Подкаст є проєктом Українського інституту національної памʼяті за підтримки Медіацентру Україна. Технічним партнером подкасту є агенція RMA.