Голова УІНП та Посол ФРН в Україні вшанували пам`ять цивільного населення, яке загинуло в німецько-радянській війні

Голова УІНП та Посол ФРН в Україні вшанували пам`ять цивільного населення, яке загинуло в німецько-радянській війні

22 червня, в день початку німецько-радянської війни, Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович спільно з Надзвичайним та Повноважним Послом Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анкою Фельдгузен вшанували пам'ять цивільного населення, яке загинуло в німецько-радянській війні. 

У меморіальних заходах взяли участь учасники Другої світової війни, вивезені на примусові роботи до Німеччини ("остарбайтери") та в'язнів концентраційних таборів, зокрема колишня ув’язнена концтаборів Аушвіц та Берген-Бельзен та упорядниця кількох книг спогадів про Другу світову війну - Анастасія Гулей. Вона розповіла про свою книгу "В ярмі окупації", яка містить спогади очевидців німецької окупації 1941-43 років та архівні документи присвячені цього періоду історії.

Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен зауважила, що важливо зберігати спогади та історії ще живих очевидців Другої світової війни, особливо, в Україні, де вже сьомий рік триває війна.

"Зараз йде велика дискусія про політику пам'яті, як пам'ятати. Це дуже важливо, тому що навіть через 80 років ми ще багато чого не знаємо. Ця пам'ять важлива, щоб більше не повторювались такі події, особливо це важливо для українців, де зараз йде війна. Два роки тому я говорила з жінкою в Бердичеві та вона мені сказала "Так, "німецька" війна - це було страшно, але війна на Сході триває набагато довше", - зауважила Анка Фельдгузен.

Очільниця німецького дипломатичного представництва в Києві та голова УІНП поклали квіти до пам'ятника цивільним жертвам перших днів німецько-радянської війни, який встановлений з ініціативи Анастасії Гулей на території школи № 249 імені Петра Григоренка, що у Києві (мікрорайон Жуляни).

"Коли ми говоримо про перший день війни, виникає велика спокуса розвінчувати міфи радянської чи нацистської пропаганди, але я вважаю, що коли ми говоримо про цю частину Другої світової війни, а саме німецько-радянську війну, насамперед варто наголошувати на двох речах - людях, які постраждали від війни та ціну, яку заплатило людство для перемоги над нацизмом", - зауважив Дробович.

Також голова УІНП наголосив на важливості створення місць пам'яті цивільних жертв Другої світової війни.

"Дуже багато місць пам'яті пов'язано з брязкотом зброї, мілітарними акцентами, але небагато місць пам'яті з ось таким гуманістичним, людським ракурсом, який показує життя та смерть цивільних людей, які не можуть захиститися ні від бомб, ні пострілів, ні від зброї. Такі місця пам'яті є надзвичайно цінними. Я тішуся, що громад Жулян за підтримки німецьких громадян змогла створити таке важливе місце пам'яті", - наголосив Дробович.

Фото: Ігор Кромф