Інститут презентував проекти до 100-річчя Соборності

Гру для мобільних пристроїв «Сто років боротьби. Українська революція», ілюстровані настінні календарі, присвячені військовій еліті УНР, та аудіо-альбом «Пісні Української революції» презентував Український інститут національної пам’яті до 100-річчя Акта Злуки та Соборності.

Захід відбувся 17 січня в будинку, де сто років тому засідала Центральна рада, а зараз знаходиться Музей Української революції 1917-1921 років.

«Разом з власної волі з 1919 року» - під таким гаслом Україна відзначає столітній ювілей Акта Злуки 22 січня. Об’єднання українських земель відбулося з ініціативи і власної волі українців, а не було накинуто насильно зовнішніми чинниками. Акт Злуки 1919 року заперечує тези сучасної російської пропаганди про те, що єдність України - результат політики Леніна чи Сталіна», – наголосив Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

 

Володимир В’ятрович презентував ілюстровані настінні календарі «Військова еліта Української революції 1917-1921 років» на 2019 рік, які були підготовлені Українським інститутом національної пам'яті на основі однойменної серії арт-плакатів.

Календар «Військова еліта Української революції 1917-1921 років» – це 12 зображень легендарних старшин, які стояли біля витоків української армії. Кожна сторінка містить коротку біографічну довідку про відповідного командира Армії УНР, а порядок розміщення військовиків за місяцями корелюється із їхніми досягненнями чи участю у важливих військових операціях.

До серії увійшли: Євген Коновалець, Петро Болбочан, Олександр Удовиченко, Дмитро Вітовський, Петро Франко, Всеволод Петрів, Михайло Омелянович-Павленко, Олекса Алмазів, Михайло Білинський, Василь Тютюнник, Марко Безручко та Христина Сушко.

Головний спеціаліст сектору методичної роботи Українського інституту національної пам’яті Олена Охрімчук презентувала гру для мобільних пристроїв «Сто років боротьби. Українська революція», яка створена на основі настільної гри «Українська революція 1917–1921 років».

«Це можливість в ігровій формі згадати бурхливі події в Україні 1917–1921 років. Наша цільова аудиторія – це старшокласники, освітяни, усі, хто цікавиться історією. Гра допоможе засвоєнню школярами історичної інформації про Українську революцію, сприятиме популяризації героїв та учасників, хроніки подій», – пояснила Олена Охрімчук.

Адаптація гри: смартфони та планшети на базі Android і iOS. Режим: багатокористувацький, без доступу до Інтернету. Застосунок доступний для всіх версій Аndroid, починаючи з 5.1 та для всіх версій iOS.

Аndroid-версія гри вже в магазині додатків Google Play - play.google.com: http://bit.ly/2FwGEjs (шукати поле «Українська революція»). ІОS-версія розміщена в магазині додатків Аpple store за посиланням: https://apple.co/2MgBgl0.

Начальник Відділу обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд проанонсував відкриття меморіального барельєфу Голові Директорії Української Народної Республіки, Головному Отаману Військ і Флоту УНР Симону Петлюрі у Києві, що відбудеться 21 січня о 12:00 за адресою вулиця Симона Петлюри, 2/4.

«Відкриття меморіального барельєфу є лише початковим етапом вшанування Головного Отамана в українській столиці. Очікуємо, що до завершення 100-літнього ювілею Української революції 1917-1921 років у Києві постане повноцінний і якісний монумент Симону Петлюрі. Як того і заслуговує один із творців української державності», – говорить Павло Подобєд.

До 100-річчя Соборності вийшов аудіо-альбом «Пісні Української революції» – спільний проект Інституту, Тараса Компаніченка та гурту «Хорея Козацька», присвячений 100-річчю Соборності.

До альбому увійшли пісні, написані в добу 1917-1921 років. Автори більшості цих пісень – це класики української літератури, такі як Олександр Олесь, Грицько Чупринка, Микола Вороний, Христя Алчевська та ін. Композитори – Кирило Стеценко, Микола Леонтович, Олександр Кошиць, Яків Степовий, Павло Синиця, Костянтин Богуславський, Левко Ревуцький.

Музикант, кобзар, лідер гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко розповідає: «Твори, що увійшли до цієї музичної збірки – це частка моєї тридцятилітньої праці пошуку правдивих музичних пам'яток про ту, унікальну своїм національним пробудженням, епоху. Усі ці твори були активно співані на великих і малих сценах України в часі 1917-21 років на урочистих подіях, військових мітингах, при відновленні «Просвіт», відкритті гімназій та університетів. Пісні починали й завершували усі урочисті академії, святочні зібрання. Їх співали на воєнних позиціях, на шикуванні  військ; вони співались кобзарями, артистами-бандуристами, оперними співаками, просвітянськими, військовими, міськими, студентськими хорами, Українською республіканською капелою та Українським національним хором. Багато творів були забуті і не звучали в Україні  майже століття».  

Детальніше про 100-річчя Соборності можна прочитати в інформаційних матеріалах Українського інституту національної пам’яті: https://bit.ly/2Db0Pkn.