Козацький хрест та меморіальна плита: Кабмін затвердив вигляд надмогильних споруд НВМК

Козацький хрест та меморіальна плита: Кабмін затвердив вигляд надмогильних споруд НВМК

Кабінет міністрів оприлюднив постанову щодо затвердження описів зразків намогильних споруд та меморіальних плит, що встановлюються на території Національного військового меморіального кладовища. 

Український інститут національної пам’яті  був ініціатором саме інклюзивного рішення щодо надгробків і брав участь у підготовці постанови, зокрема щодо затвердження двох форматів надмогильних споруд – козацького хреста та меморіальної плити на вибір військових або їх родин. 

«Завдяки цьому рішенню Національне військове меморіальне кладовище продовжить багатовікову традицію (від стародавніх козацьких кладовищ до найбільш знакових українських військових поховань у діаспорі) вшановувати загиблих воїнів в характерний для нашого культурного контексту спосіб», – зазначає голова УІНП Антон Дробович. Також голова УІНП додає, що «всі, хто не асоціює себе із християнством (за даними соціології близько 20% віруючих) чи просто не бажатиме мати хреста на могилі, передбачена можливість альтернативного вибору - прямокутної таблиці із заокругленим верхом». 

За словами посадовця, це питання заздалегідь було офіційно прокомуніковано із представниками релігійних організацій за участі Державної служби України з етнополітики та свободи совісті. 

Також затвердженню надмогильних споруд передував фаховий круглий стіл, де історики, посадовці, фахівці з комеморативних практик обговорювали найбільш доцільні варіанти. 

Зауважимо, що у 2015 році команда Українського інституту національної пам’яті розробила методичні рекомендації щодо заходів, пов’язаних із героїзацією осіб, які віддали життя за незалежність України. Де зокрема йшлось про те, як краще облаштовувати сектори військових поховань на місцевих цвинтарях. 

Нагадаємо, що на Національному військовому меморіальному кладовищі з почестями ховатимуть «загиблих (померлих) осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, забезпечували виконання службових обов’язків та присяги на вірність Українському народу». Детальніше, хто має право бути похованим на НВМК, читайте в законі. Побудова, обслуговування НВМК та поховання мають здійснюватися коштом державного бюджету. Для побудови НВМК була створена державна установа «Національне військове меморіальне кладовище», яка перебуває у сфері управління Міністерства у справах ветеранів України.

Зображення: ескіз НВМК Сергія Дербіна