Палата представників Конґресу США визнала Голодомор геноцидом українського народу

Палата представників Конґресу США визнала Голодомор геноцидом українського народу

Палата представників Конгресу США визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Про це повідомляється на сторінці Посольства України в США у facebook.

«Палата представників Конгресу США одностайним рішенням ухвалила резолюцію, у якій Голодомор 1932-1933 років визнається геноцидом українського народу.

Так, постановча частина документа містить визнання висновків Урядової Комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 року) про те, що «Сталін та його оточення вчинили у 1932-1933 рр. геноцид проти українців».

Як і аналогічна резолюція, що була ухвалена Сенатом США 3 жовтня 2018 року, документ також засуджує систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу.

Висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам, а також міститься заклик до розповсюдження інформації з метою підвищення обізнаності у світі про штучну природу цієї трагедії.

Резолюція Палати представників, співавторами якої виступили понад три десятки конгресменів від Демократичної і Республіканської партій, була представлена 8 червня цього року співголовами Конгресового українського кокусу Сандером Левіним, Марсі Каптур, Браяном Фітцпатриком та Енді Гаррісом». - йдеться у повідомленні.

«І нарешті рішення, якого українці чекали десятиліттями та над яким невтомно працювали наша дипломатія та українська громада у США. Палата представників Конгресу США визнала Голодомор геноцидом українського народу. Це без сумніву історичне рішення тепер вже всього Конгресу США». – повідомив Президент України Петро Порошенко.