УІНП із партнерами провів семінар із деколонізації для співробітників органів державної влади та місцевого самоврядування Волині

УІНП із партнерами провів семінар із деколонізації для співробітників органів державної влади та місцевого самоврядування Волині

9 серпня у Луцьку відбувся семінар «Актуальні питання в галузі культури та охорони культурної спадщини. Деколонізація та декомунізація в Україні як захист національної ідентичності» для фахівців гуманітарних відділів райдержадміністрацій та міських, селищних, сільських рад Волинської області.

Захід організували Український інститут національної пам’яті, Волинська обласна державна адміністрація, Волинський регіональний центр підвищення кваліфікації.

Понад півтори сотні учасників обговорили першочергові завдання у галузі культури Волині. Серед них – діяльність районних бібліотек, створення центрів культурних послуг у територіальних громадах, облік та моніторинг стану історичних та місцевих пам’яток культури та історії, стан справ у православних релігійних громадах Волині.

Окремий тематичний блок семінару – «Деколонізація та декомунізація в Україні. Правові основи заборони пропаганди символіки та порядок ліквідації символів комуністичного тоталітарного режиму».

Начальниця Північно-східного регіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в у регіонах Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова через онлайн-включення з Харкова виступила з доповіддю «Декомунізація та деколонізація як запобіжник просування ідей «русского міра». У продовження теми головний спеціаліст Північно-східного міжрегіонального відділу Сергій Бутко з Чернігова, який також доєднався до семінару онлайн, представив дорожню карту правових процедур для виконання вимог Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Про регіональні особливості очищення публічного простору від символів імперськості та комуністичного тоталітарного режиму розповіла учасникам семінару головна спеціалістка Західного міжрегіонального відділу Лариса Бондарук.

Колаж: Волинський регіональний центр підвищення кваліфікації

Спікери від Українського інституту національно пам’яті відповіли на запитання представників територіальних громад Волині та домовилися надалі тісно співпрацювати задля очищення публічного простору українців від маркерів російської імперської політики.