В Україні створять Національне військове меморіальне кладовище

В Україні створять Національне військове меморіальне кладовище

Верховна Рада України підтримала ініціативу створення Національного військового меморіального кладовища. За відповідний законопроєкт проголосували 288 народних депутатів.

На Національному військовому меморіальному кладовищі з почестями ховатимуть «загиблих (померлих) осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, забезпечували виконання службових обов’язків та присяги на вірність Українському народу».

Це буде розміщений на спеціально відведеній земельній ділянці архітектурний комплекс, що включатиме власне військове кладовище, музейний комплекс, ритуальну будівлю та інші необхідні споруди для організації почесних поховань. Увічнення пам’яті тих, хто вже був похований на інших цвинтарях, здійснюватиметься у музейному комплексі Національного військового меморіального кладовища.

У законі також є норма, яка забороняє ховати на Національному військовому меморіальному кладовищі осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посади секретаря районного комітету і вище), керівні посади у вищих органах державної влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах державної влади й управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівників радянських органів державної безпеки всіх рівнів, а також осіб, які на день смерті мали судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку.

Будівництво, утримання та охорона території кладовища фінансуватиметься з держбюджету. Також коштом держбюджету відбуватиметься поховання на цьому кладовищі. Порядок організації поховань та перепоховань, а також форму та вид могильних каменів та надгробків визначатиме уряд.

Національні військові меморіальні кладовища — це світова практика вшанування воїнів, які віддали життя за свою країну. Аналогічні цвинтарі існують в США, Канаді, Франції, Польщі та інших країнах.

Закон про створення Національного військового меморіального кладовища готувався декілька років. Його розробляло Міністерство розвитку громад і територій України з участю фахівців Українського інституту національної пам'яті, Міністерства культури та інформаційної політики України та Міністерства у справах ветеранів України.

Створення Національного військового меморіального кладовища – це наступний крок для належного вшанування захисників України. Рік тому, в липні 2021 року, парламент ухвалив закон про військовий поховальний ритуал.

«Розробка і затвердження військового поховального ритуалу тривала декілька років, і цей процес координував наш співробітник та фаховий історик Павло Подобєд. Після кропіткої роботи в архівах, де він та група експертів вивчали статути Армії Української Народної Республіки, зокрема традиції вшанування полеглих козаків і старшин, вони звернулися до закордонного досвіду. Проаналізували ритуали армій США, Ізраїлю, Польщі, Туреччини й Бельгії. І таким чином розробили концепцію українського військового поховального ритуалу, який, з одного боку, опирається на наші військові традиції, а з іншого – відповідає сучасним запитам», – розповів голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Головна місія ритуалу, як і створення Національного військового меморіального кладовища, – гідне вшанування загиблих захисників, віддання їм належних військових почестей у такий спосіб, аби всі розуміли, що ховають не когось пересічного, а людину, завдяки якій існує держава Україна, завдяки якій громадяни у безпеці.

«Інститут займався цією роботою, бо це той випадок, коли віднайдення наших історичних традицій, які намагалися викорінити тоталітарні режими та імперії в минулому, та врахування кращого іноземного досвіду роблять нашу спадщину осяжнішою, а суспільні практики – більш осмисленими та обґрунтованими. Це дає змогу встановити живий зв'язок між багатьма поколіннями українських воїнів та зміцнити військові традиції», – зауважив Антон Дробович.