Виставку «Комунізм = Рашизм» Архіву національної пам’яті можна побачити в Чернігові

Виставку «Комунізм = Рашизм» Архіву національної пам’яті можна побачити в Чернігові

Виставка експонується в Чернігівському обласному історичному музеї імені Василя Тарновського. Вона розповідає 13 історій українців ХХ та ХХІ століть, які постраждали від радянської та сучасної російської влади. Історії вибрані не випадково — вони проводять паралель між злочинами комунізму та рашизму.  

Виставка створена зусиллями колективу Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті.

«Нацизм зараз не є смертельною загрозою для світу. Чому? Він був засуджений і покараний на Нюрнберзькому процесі (1945–1946). Це потужний сигнал для всіх правителів і владних еліт світу. Тоді як комуністичний тоталітарний режим не був засуджений подібним судовим процесом. І він виріс до сучасної потвори рашизму в Російській Федерації. Маємо робити відповідні висновки і щодо нашого розуміння майбутньої перемоги у війні з російським агресором», — наголосив під час відкриття виставки 10 серпня директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик. 

Один із банерів виставки розповідає про долі двох чернігівців — репресованого у 1933 році викладача Чернігівського інституту народної освіти Петра Смолічева та завідувача катедри спорту Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка Сергія Ткаченка, який разом з дружиною загинув у березні 2022 року, під час облоги Чернігова російськими військами. 

«Рашизм, з яким нині Україна веде боротьбу, виріс із тоталітарного комуністичного режиму, тобто з СРСР. Проте, важливо пам’ятати, що ще більш давнім предком цього сучасного варварського й смертельно небезпечного монстра є Московія — царська Росія», — зауважив співробітник чернігівського офісу Північно-східного відділу УІНП Сергій Горобець. 

Виставку також можна переглянути в електронному варіанті.

Фото: Чернігівська обласна рада