Експертна рада МКІП оприлюднила рекомендації щодо подолання наслідків русифікації та тоталітаризму в Україні

Експертна рада МКІП оприлюднила рекомендації щодо подолання наслідків русифікації та тоталітаризму в Україні

Експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму підготувала загальні рекомендації для органів місцевого самоврядування, громадських організацій з метою надання допомоги у подоланні антиукраїнського впливу російських цивілізаційних міфів, російської імперської та радянської тоталітарної спадщини у публічному просторі населених пунктів України.

«По всій Україні окремі люди і цілі громади хочуть позбутися будь-яких зв‘язків із російською імперською присутністю, з усім тим, що століттями нав‘язувалось нашим людям Російською імперією, а пізніше її більшовицькою реінкарнацією. Разом із тим не вийде ігнорувати століття культурних зв‘язків, протягом яких поставали явища і постаті органічно пов‘язані з історією та культурою українського народу. Щоб розібратися у цьому, щоб зрозуміти, що ми можемо забрати із минулого як своє, як щось таке, що робить нас цікавішими і багатшими, а не становить для нас загрозу і ставить під сумнів нашу ідентичність, потрібен розважливий розум і діалог. Щиро сподіваюся, що напрацювання нашої експертної групи цьому діалогові сприятимуть» - зазначив заступник голови ради та голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович. 

Зазначимо, що загальними підходами рекомедацій Ради є виваженість, об’єктивність, своєчасність та повнота реагування на запит українського суспільства щодо подолання антиукраїнського впливу російських цивілізаційних міфів, російської імперської та радянської тоталітарної політики у публічних просторах населених пунктів України як відповіді на виклики глобального конфлікту демократичних і тоталітарних цивілізацій. Більш детальніше з рекомендаціями можна ознаймитись на сайті УІНП

Фото: пресслужба МКІП

Матеріали по темі