«Голоси УПА»: в мережу викладено відеофрагменти усних свідчень упівців

«Голоси УПА»: в мережу викладено відеофрагменти усних свідчень упівців

Спогади тих, хто зі зброєю в руках боровся за незалежність України, можна почути у відеопроєкті «Голоси УПА» на сторінках Українського інституту національної пам'яті та Центру досліджень визвольного руху у соцмережах. Відеосвідчення зібрані командою ЦДВР у різний час та надані для Архіву усної історії Українського інституту національної пам’яті.

Для проєкту ми відібрали чотири фрагменти спогадів учасників національно-визвольного руху ХХ століття, в яких від першої особи ведеться розповідь про часи, коли торувався шлях до незалежності України. Проєкт презентуємо до 14 жовтня – Дня захисників і захисниць України та 80-річчя створення Української повстанської армії.

До проєкту увійшли спогади:

Василя Левковича («Вороний») – полковник УПА, командир військового округу «Буг». Лицар Золотого Хреста Бойової Заслуги 2-го класу. Політв’язень радянських концтаборів. Провів в ув’язнені 25 років.

Дарії Гусяк («Дарка», «Нуся») – зв’язкова головнокомандувача УПА Романа Шухевича, активістка ОУН. Кавалер ордена княгині Ольги III ступеня. 

Василя Кука («Василь Коваль», «Юрко Леміш», «Ле», «Медвідь») –  генерал-хорунжий, головнокомандувач УПА з 1950-го до 1954 року (після загибелі Романа Шухевича).

Нестора Кучабського («Берест») – учасник національно-визвольного руху, автор книги пам'яті «За Україну, за її волю…».

Український інститут національної пам’яті цьогорічну інформаційну кампанію проводить під гаслом «Боролись! Боремось! Поборемо!». Маємо на меті показати тяглість боротьби за державність і військових традицій, а також зв’язок поколінь, які втілювали і втілюють цю боротьбу. Детальніше про інформаційну кампанію за посиланням.

Українська повстанська армія – військово-політична формація українського національно-визвольного руху, який прагнув відновити українську державність у час, коли світ був охоплений Другою світовою війною, а на землях України два тоталітарні режими – комуністичний і нацистський – коїли масові злочини.

УПА була створена в 1942 році. Діяла під час Другої світової війни, воюючи спершу з німецькою окупаційною армією. А коли нацистський режим був знищений та засуджений, УПА продовжила боротьбу проти ще одного тоталітарного режиму – комуністичного. Під час Другої світової війни повстанське підпілля діяло в усіх регіонах України – від Галичини до Криму й Донеччини. Детальніше – в інформаційних матеріалах УІНП.