Щорс і «таращанці»: У Києві демонтували два масштабних пам’ятники радянської доби

Щорс і «таращанці»: У Києві демонтували два масштабних пам’ятники радянської доби

У Києві демонтували два масштабних пам’ятники, які підпадають під закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону використання їх символіки».

9 грудня 2023 року демонтували пам’ятник радянському воєначальнику Миколі Щорсу, що розташовувався на бульварі Шевченка. Кінна статуя з бронзи висотою 13,8 метра розташовувалась на гранітному постаменті висотою 6,5 метрів. Ініціатором спорудження монумента був особисто радянський тиран Йосип Сталін ще у 1936 році. Але тоді планам завадила Друга світова, тому пам’ятник Щорсу встановили лише 1954 року.



Пам’ятник перебував у реєстрі Державному реєстрі нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення, що ускладнювало питання його демонтажу. Однак 10 листопада 2023 року Кабінет Міністрів ухвалив рішення про виключення пам’ятника з реєстру, що дало законні підстави демонтувати пам’ятник Щорса. Після демонтажу монумент перенесли на зберігання до Державного музею авіації України.

А 16 грудня київські комунальники демонтували пам'ятник екіпажу бронепоїзда «Таращанець» присвячений червоноармійцям, які воювали проти білогвардійців на Дарницькому вокзалі Києва.

Пам’ятник відкрили у 1974 році у сквері на Ялтинській вулиці. Загальна висота пам'ятника становить 3,3 метра. На гранітному п'єдесталі – 7 бронзових фігур, що символізують команду більшовицького бронепоїзда «Таращанець».

Після демонтажу, пам’ятник відправили на зберігання у музей-майстерню Зноби-Голембієвських.

Нагадаємо, що 15 жовтня У Києві демонтували пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну. Монумент демонтували в межах політики позбавлення наслідків русифікації та тоталітаризму.

Фото: КМДА та Департамент територіального контролю Києва.