1832 - народився Петро Сокальський, композитор

1832, 26 вересня – у Харкові народився Петро Сокальський, композитор, фольклорист, громадський діяч.

Петро Сокальський (1832-1887). Фото: classicalmusic.uol.ua.

Закінчив природничий факультет Харківського університету, магістр з хімії. Ще з дитинства вмів грати на багатьох музичних інструментах. У подальшому любов до музики взяла гору, тож деякий час навчався в Петербурзькій консерваторії, яку полишив через від’їзд до Одеси. 
1864-го заснував Товариство аматорів музики в Одесі і музичну школу при ньому. Записував народні пісні, вважаючи, що “вивчення історії не дає нам права втрачати самоповагу і відмовлятися та відступати від власного минулого”.
Автор опер “Мазепа” (1859), “Майська ніч” (1863), “Облога Дубна” (1878). Палкий поборник жіночої освіти (мав переконання, що тодішнім жінкам дуже б підійшла роль сільської вчительки), також виступав проти засилля іноземної музики у вітчизняній культурі.
Пропагував українську літературу. Особливо цінував красу української мови: “Мову, якою стільки століть говорять мільйони, яка мала власну історію, власну літературу, своє лице, досі у нас так мало визнають не тільки в літературі, але й серед місцевих освічених людей…Зрозуміло, що люди, незнайомі з мовою, можуть назвати її через незнання жаргоном, провінціалізмом, якоюсь сумішшю наріч, але тим, які з колиски чують коло себе звуки української мови, непростимо відмовлятися від неї”.
Помер 11 квітня 1887-го в Одесі.