Окупанти знищили памʼятники жертвам Голодомору на окупованій Херсонщині напередодні 90-х роковин геноциду

Окупанти знищили памʼятники жертвам Голодомору на окупованій Херсонщині напередодні 90-х роковин геноциду

На тимчасово окупованій території Херсонщини окупанти знесли памʼятники жертвам Голодомору 1932–1933 років в Україні.

Про це 24 листопада повідомив Національний музей Голодомору, посилаючись на інформацію від окупаційних ресурсів. За даними, на які посилається музей, йдеться про знесення пам’ятників у Новій Каховці та в Олешківській громаді.

Водночас медіа «Мост» повідомляє про руйнування 14 памʼятників на честь убитих штучним голодом у 1932–1933 роках на території Іванівської громади Херсонщини, посилаючись на публікацію окупаційної адміністрації цієї громади. На світлинах, які поширив журналіст Павло Казарін, на одній зі зруйнованих стел був напис «Жертвам Голодомору від жителів села Балашове» (на фото вгорі). Село Балашове розташоване в Іванівській селищній громаді Генічеського району Херсонщини.

Усі світлини з сайту «Мост»

Руйнування відбулися напередодні 90-х роковин Голодомору. У четверту суботу листопада Україна і світ традиційно вшановують жертв сталінського геноциду українців.

Це далеко не перший випадок, коли російські окупанти та місцеві колаборанти свідомо нищать обʼєкти, повʼязані з культурою та памʼяттю українців. Наприклад, у жовтні минулого року знесли меморіальну композицію жертвам Голодомору в Маріуполі.

Росія, як і Радянський Союз, всіляко намагається перешкоджати поширенню достовірної інформації про Голодомор 1932–1933 років і визнанню його геноцидом міжнародною спільнотою.

Атака на українську культуру та її руйнація, на думку істориків, є однією з ознак того, що сучасна російська війна проти України має геноцидний характер.