У Києві демонтували пам’ятник учасникам більшовицького заколоту «Січневе повстання»

У Києві демонтували пам’ятник учасникам більшовицького заколоту «Січневе повстання»

23 грудня у Києві демонтували пам’ятник учасникам більшовицького заколоту проти Української Центральної Ради та Української Народної Республіки, який радянська пропаганда називала «Січневе повстання 1918 року». 

Пам’ятник розташовувався у Маріїнському парку Києва. Відкриття скульптури відбулось у 1967 році. Композиція складається з чотири метрової бронзової скульптури радянського пролетаря з прапором, який стоїть на 2,5 метровому постаменті з чорного лабрадориту. Постамент розташовувався на цоколі висотою близько 40 сантиметрів. За інформацією комунального підприємства «Київблагоустрій», які здійснювали демонтаж пам’ятника, його вага складає 2,5 тонни. 

Нагадаємо, що 10 листопада 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про виключення з Державного реєстру пам’яток культурної спадщини національного призначення низку пам’ятників, які стосувались російського імперського чи радянського тоталітарного минулого, що дало змогу київській міській влади розпочати демонтаж найбільш відомих монументів: пам’ятника Олександру Пушкіну, Миколі Щорсу, екіпажу бронепоїзда «Таращанець».

Фото: КМДА