«Локальна пам'ять»: заходи з нагоди Дня захисників та захисниць України та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  заходи з нагоди Дня захисників та захисниць України та інші новини регіонів

1 жовтня біля пам’ятного каменя «Борцям за волю України» в Чернігові, відбувся громадський захід на честь Дня захисників і захисниць України.

Поминальну літію за всіма воїнами, що боролися за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, провів отець Петро Чернігівської єпархії ПЦУ.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять Захисників і Захисниць України всіх поколінь, поклали квіти до пам’ятного каменя «Борцям за волю України».

Захід на цій локації завершився традиційним виконанням Державного Гімну України.


 5 жовтня в Національному університеті «Чернігівська політехніка» проведено круглий стіл до Дня захисників і захисниць України за участі студентів першого курсу.

Регіональний представник у Чернігівській області Сергій Бутко розповів про важливість Дня захисників та захисниць України у політиці національної пам'яті та військові традиції українського народу

У засіданні також взяли участь представник оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України, полковник Юрій Гриськов; завідувачка кафедри філософії і суспільних наук університету Наталія Шакун; волонтерка, член ГО «Сяйво Сіверщини» Ірина Черенько; мати загиблого воїна Збройних Сил України Миколи Авдієнка Тамара Авдієнко.


29 вересня у на центральній алеї біля Красної площі в Чернігові до Дня захисників і захисниць України відбулося відкриття виставки оборонцям Чернігова, які віддали своє життя з 24 лютого до початку квітня 2022 року, захищаючи північний форпост України.

ЇЇ створила творча група на чолі з Олександром Шевчуком, яку організували Управління культури та туризму Чернігівської міської ради та Чернігівський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки за сприяння родин загиблих українських захисників.


29 вересня в селі Лукашівка Іванівської сільської громади Чернігівського району Чернігівської області відбулося відкриття Меморіального комплексу «Вічна пам’ять Героям, які віддали своє життя за Україну» на честь захисників України, які загинули тут у березні 2022 року.

Меморіальний комплекс – це 17 стендів з фотографіями загиблих українських захисників. Його створено з ініціативи та за кошти Іванівської сільської громади за допомогою Чернігівської обласної військової адміністрації.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих українських захисників представники органів влади, військові, жителі громади та родичі загиблих, які зібралися на відкриття Меморіального комплексу. Керуючий Чернігівською єпархією ПЦУ, єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній провів поминальну літію.


До Дня захисників і захисниць України в Харкові на подвір'ї храму Святого Іоана Богослова відбулася панахида за усіма українськими захисниками полеглими за волю і незалежність України

Панахиду правили настоятель храму отець Віктор та отець Геннадій. Разом молилися прихожани храму, представники ветеранської спільноти, діючі військовослужбовці, родичі загиблих, депутати міської і обласної рад.


26 вересня Український інститут національної пам’яті спільно з Харківською обласною військовою адміністрацією провели семінар для державних службовців місцевих державних адміністрацій, посадових осіб органів місцевого самоврядування Харківської області з актуальних питань реалізації норм Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Захід відкрила начальниця Управління забезпечення реалізації політики національної пам'яті в регіонах Олена Охрімчук, де окреслила усю нагальну необхідність переосмислення імперського минулого, прощання з міфами та упередженнями, які системно, протягом століть нав'язувалися українцям.

Співробітники Інституту Леся Бондарук, Богдан Короленко, Марія Тахтаулова виступили із доповідями. де розкрили особливості як перебігу деколонізації в регіоні, так і ознайомили слухачів з особливостями імплементації загаданого Закону. 


У Миргороді на Полтавщині з’явилася вулиці названі на честь загиблих військовослужбовці Сил територіальної оборони Анатолія Карбана, Олександра Федорченка та Віталія Шевченка.

На честь Анатолія Карбана перейменували колишню вулицю Миргородських дивізій. Колишню вулицю Василя Лазоренка перейменовали на честь Олександра Федорченка, а колишню вулицю Українську - на Віталія Шевченка. 

Також у селі Кибинці на Миргородщині, вулицю Привокзальну перейменували на честь загиблого воїна ЗСУ Олега Бабенка.


У селі Михнівці Лубенської громади Полтавської області демонтовано бюст сталінському комуністичному біологу Іванові Мічуріну. 

Демонтаж проведено зусиллями Управління житлово-комунального господарства Лубенської міської ради.


Депутати Глобинської міської ради Кременчуцького району перейменували 76 об’єктів топонімії.

У місті Глобине вулицю на честь Лізи Чайкіної перейменовано на честь Вільного козацтва. Вулиця Героїв Краснодону перейменовано на вулицю Героїв Крут. Вулицю Четверікова - на честь Михайла Грушевського, Тімірязєва - на Олени Пчілки, а Стеньки Разіна - на Степана Бандери. Вулицю і провулок Чкалова перейменували на честь Петра Яцика. Також провулок Маяковського перейменовано на честь Василя Стуса. Провулок Тімірязєва перейменовано в пам’ять видатного українського спортсмена Івана Піддубного. Ще один провулок (Дєжнєва) також перейменували на честь спортсмена: увічнили уродженця Глобинського краю, чемпіона світу з французької боротьби Юхима Білоуса. А провулок Ломоносова перейменували на честь математика Віктора Лагна. Вулицю Рєпіна перейменовано на честь Марії Примаченко. Вулицю Гагаріна перейменовано на Героїв України, а Маяковського  - на пошану земляка-уродженця міста Глобине, українського художника декоративного скла Івана Зарицького. Вулицю Чайковського перейменували на честь композитора Володимира Верменича. Вулицю Зигіна перейменували на честь Княгині Ольги

Також перейменовано вулиці у низці сіл Глобинської громади: Корещина, Радалівка, Устимівка, Бориси, Великі Кринки, Степове, Гуляйполе, Жуки, Пироги та Семимогили.


З нагоди Дня захисників і захисниць України у селі Ціпки неподалік Гадяча вшанували пам'ять своїх видатних земляків - родини Чижевських.

На фасаді будівлі місцевої бібліотеки відкрили меморіальну дошку міністру фінансів Української Народної Республіки Павлові Чижевському та його синам-офіцерам Армії УНР Григорію і Миколі. Урочисту церемонію відкриття організував виконком Краснолуцької сільської ради Миргородського району Полтавської області. Церемонію відкриття відвідав директор Польського Інституту у Києві Роберт Чижевський. Він є онуком Григорія Чижевського та правнуком Павла Чижевського. Ініціатор створення нового місця пам’яті, представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар розповів про родину Чижевських.


18 вересня  до Центрального міжрегіонального відділу УІНП завітав фахівець відділу соціально-гуманітарної роботи Харківського національного університету внутрішніх справ Андрій Прохоров.

Під час спілкування співробітник відділу Олексій Серветнік та Андрій Прохоров обговорили напрямки подальшої співпраці, зокрема проведення інформаційно-просвітницьких заходів для курсантів університету та експонування матеріалів Українського інституту національної пам'яті.Також, для кабінету національно-патріотичного виховання університету було передано актуальне видання УІНП. 


22 вересня у ДНЗ «Вінницький центр професійно-технічної освіти переробної промисловості» відбулася презентація виставки Українського інституту національної пам'яті «Вигнання. До 75-х роковин початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння,  Західної Бойківщини, Любачівщини, Холмщини, Південного Підляшшя».

Участь у заході взяли директор закладу Олег Савлук, педагогічний колектив та студенти. Для учасників, співробітник відділу провів оглядову екскурсію матеріалами виставки. Також, для бібліотеки закладу Олексій Серветнік передав добірку актуальних видань Українського інституту національної пам'яті які стосуються подій Перших та Других Визвольних змагань, боротьби українців проти комуністичного тоталітарного режиму, подій Голодомору 1932-1933 років та початку новітньої російсько-української війни.


28 вересня, до Дня захисників і захисниць України та річниці створення УПА, у Трибухівському лісі поблизу села Трибухи Літинської громади Вінницької області відбулися урочисті заходи вшанування борців за незалежність України у ХХ столітті - загиблих вояків УПА сотні Шуляка в бою проти загону НКВД в червні 1944 року.

5 червня 1944 року близько сотні повстанців прийняли бій з бійцями НКВД. Участь в заходах взяли колектив та школярі Уладівського ліцею (с. Уладівка) та Хмільника, місцеві краєзнавці та активісти Літина та Хмільника, представники історичного музею Хмільника, науковці, представники громадськості. До заходу долучився співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік.


29 вересня, до Дня захисників і захисниць України, у Вінницькому гуманітарно-педагогічному коледжі відбулося відкритття виставки УІНП «Символ твоєї свободи. 100 років Державного Герба України».

Участь у заході взяли директор коледжу Костянтин Войцехівський, головний спеціаліст Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік, педагогічний колектив та студенти закладу. Модератором заходу виступив викладач коледжу Віктор Мартинюк. Також, для бібліотеки закладу було презентовано актуальні видання УІНП.


29 вересня, у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат» відбувся просвітницький захід до Дня захисників і захисниць України.

Співробітник Інституту Олексій Серветнік провів інформаційно-просвітницьку бесіду для молоді «День захисників і захисниць України. УПА та Вінниччина». Зазнайомив учасників з історією свята, внесення цьогорічних змін до дат відзначення, історію та місця пам'яті діяльності УПА на теренах Вінниччини.


2 жовтня на запрошення адміністрації ліцею №1 селища Муровані Курилівці Могилів-Подільського району Вінницької області, для старшокласників було проведено інформаційно-просвітницьку бесіду до Дня захисників і захисниць України та річниці створення УПА.

Співробітник Інституту Олексій Серветнік зазнайомив учнів з історією та внесенням цьогорічних змін до дат відзначення, історію та місця пам'яті діяльності УПА на теренах Вінниччини.


4 жовтня до Центрального міжрегіонального відділу УІНП завітала у гості голова ГО «Тиверці» Ольга Гончарук-Пастух.

Під час спілкування співробітник відділу Олексій Серветнік зазнайомив її з діяльністю та ключовими напрямки роботи Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.Для громадської організації було надано актуальні видання Інституту, які передадуть в бібліотеки деокупованих територій. 


4 жовтня у селищі Колки на Волині у центру професійної освіти відбувся обласний семінар на тему «Формування української національної та громадянської ідентичності. Музейна педагогіка та музейна справа» для заступників директорів з навчально-виховної роботи та викладачів історії закладів професійної (професійно-технічної) освіти Волинської області. 

Представниця Західного відділу УІНП Лариса Бондарук у своїй  промові розкрила основні питання відновлення та збереження національної пам’яті, представила проєкти Українського інституту національної пам’яті для музеїв та освітян, ознайомила їх із ресурсами сайту УІНП.