26 червня 2014 року – перша танкова атака російських терористів на Донбасі

26 червня 2014 року російсько-терористичні угрупування при підтримці декількох танків розпочали штурм блокпосту № 1 «Рибхоз» поблизу селища Мирне Слов’янського району. Унаслідок бою загинуло 3 військовослужбовці 95-ї окремої Житомирської аеромобільної бригади, та 1 військовослужбовець батальйону  Національної гвардії України, старший солдат 25-ої окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади.

Майже одночасно з декількох сторін танки противника розпочали стріляти по блокпосту прямою наводкою, також почався обстріл із стрілецької зброї. Один із снарядів влучив у БТР-80, який загорівся та вибухнув боєкомплект.

У результаті нападу російських терористів загинуло 4 військовослужбовця:

  • Ващук Ігор Олександрович – солдат підрозділу 95-ої окремої аеромобільної бригади. З квітня 2014 року брав участь у війні на сході України.26 червня солдат Ващук до останнього вів вогонь зі свого кулемета, доки в його БТР не поцілив снаряд.
  • Гулик Артур Ярославович ‒ стрілець, 2-й резервний батальйон Національної гвардії України. Учасник Євромайдану, 5-а сотня, був поранений під час останніх лютневих подій. З початку АТО став солдатом резерву МВС України.
  • Добрянський Максим Сергійович - старший солдат, оператор підрозділу 95-ої окремої аеромобільної бригади. У березні 2014 року мобілізований до Збройних Сил України.
  • Коган Андрій Ігорович ‒ сержант, командир відділення протитанкового взводу 1-го аеромобільно-десантного батальйону 95 окремої аеромобільної бригади. З весни 2014 року приймав участь у війні на сході України.

Указом Президента України від 14 серпня 2014 року № 651/2014, за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України орденом «За мужність» III ступеня (посмертно) нагороджено:

Ващука Ігоря Олександровича – солдата;

Добрянського Максима Сергійовича  - старшого солдата;

Когана Андрія Ігоровича – сержанта.

Указом Президента України від 8 вересня 2014 року № 708/2014, за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, Гулика Артура Ярославовича - солдата резерву було нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

ВІЧНА СЛАВА ГЕРОЯМ!

За матеріалами: Департаменту інформаційної та внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації