«Історична пам'ять: державний та регіональний аспекти»: спікери Інституту взяли участь у семінарі

«Історична пам'ять: державний та регіональний аспекти»: спікери Інституту взяли участь у семінарі

9 і 10 травня у Чернігові в Регіональному центрі підвищення кваліфікації проведено семінар за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Історична пам'ять: державний та регіональний аспекти» для державних службовців місцевих державних адміністрацій, посадових осіб органів місцевого самоврядування області.

Історичний аспект декомунізації та деколонізації висвітлив професор Владислав Верстюк, який у 2007–2010 роках був заступником Голови Українського інституту національної пам’яті.

Про очищення меморіального простору від російської імперської символіки та проблеми та кращі практики формування українського публічного меморіального середовища з наголосом на важливості вшанування пам'яті українських героїв минулого й сучасності говорили представниця Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної військової адміністрації Марина Зима, представники Ніжинської міської ради.

10 травня на навчанні виступили співробітники Українського інституту національної пам’яті.

Співробітник відділу аналізу тоталітарних режимів Управління наукового забезпечення політики національної пам'яті Іван Стичинський розповів про меморіалізацію подій і осіб, виклики російсько-української війни.

Начальник відділу аналізу українського державотворення Управління наукового забезпечення політики національної пам'яті Ігор Каретніков і регіональний представник Інституту в області Сергій Бутко висвітлили питання сучасного стану і тенденції деколонізації в Україні, особливості виконання Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні й деколонізацію топонімії» в Чернігівській області.
Сергій Бутко розповів, що з 27 липня 2023 року до 24 січня 2024 року в області було перейменовано 873 назви вулиць та провулків, а вже станом на 27 квітня цього року – 1347 (+474) назв. Ця статистика не враховує народну деколонізацію, яку громадськість і влада разом провели до вступу в дію Закону.

Начальниця Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Олена Охрімчук разом із завідувачкою сектору методичної роботи Управління наукового забезпечення політики національної пам'яті Ганною Байкєніч ґрунтовно обговорили тематику протидії російським міфам. Розповіли про проєкти Українського інституту національної пам’яті з популяризації української історії, які корисні не тільки освітянам та працівникам закладів культури, медіа, а також і органам влади.

Захід було організовано та проведено Регіональним центром підвищення кваліфікації разом з Українським інститутом національної пам’яті.

Матеріали по темі