Відбулося засідання Колегії Українського інституту національної памʼяті

26 грудня 2022 року відбулося засідання Колегії Українського інституту національної памʼяті.

Колегія є консультативно-дорадчим органом Інституту, до якого входять представники громадського сектора, наукової спільноти та установ, діяльність яких дотична до сфери національної памʼяті. Склад Колегії за посиланням.

На засіданні 26 грудня членам Колегії представили підсумки роботи упродовж 2022 року Українського інституту національної памʼяті, а також двох установ, які входять до сфери управління Інституту, – Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності та Галузевого державного архіву Українського інституту національної памʼяті.

А також під час засідання обговорили стратегічні напрями діяльності Українського інституту національної памʼяті на 2023 рік. Члени Колегії висловили свої зауваження та рекомендації.

За результатами обговорення Колегія схвалила стратегічні напрями роботи Інституту на наступний рік з урахуванням висловлених рекомендацій. Ознайомитися з рішеннями Колегії від 26 грудня 2022 року можна за посиланням.

Зокрема, серед пріоритетів Українського інституту національної памʼяті у 2023 році залишаються:

  • меморіалізація подій російсько-української війни;
  • відзначення 90-х роковин Голодомору 1932–1933 років та зусилля щодо подальшого визнання Голодомору геноцидом українського народу державами світу та міжнародними інституціями;
  • робота з деколонізації;
  • посилення співпраці з іноземними партнерами, зокрема, щоб сприяти осмисленню колоніальних, а згодом і тоталітарних практик, застосовуваних спершу Російською імперією, а потім Радянським Союзом;
  • подолання поширених російських міфів про історію України;
  • сприяння діалогу всередині країни на важливі теми, що стосуються політики національної памʼяті.

Матеріали по темі