До 30-річчя підняття українського прапора над Одесою в місті за сприяння УІНП виступив гурт "Хорея Козацька"

До 30-річчя підняття українського прапора над Одесою в місті за сприяння УІНП виступив гурт "Хорея Козацька"

Концерт відбувся 10 березня в Одеській національній науковій бібліотеці.

Гурт "Хорея Козацька" традиційно виконує українські музичні твори різних історичних періодів: Середньовіччя, Ренесансу, Бароко, Класицизму, Романтизму, часів національно-визвольних змагань у двадцятому столітті. "В Одесі ми виступаємо не вперше – у місті, в яке закохалися. Нарощуємо тут кількість не те щоб прихильників, а тих, хто резонує з нами. Одеса не перестає нас дивувати", – зазначив під час виступу лідер гурту Тарас Компаніченко. Він також зауважив, що ядро слухачів "Хореї Козацької" в Одесі – це волонтери, військові, освітяни, творча інтелігенція. "Через таких харизматичних особистостей Одеса відкриває своє справжнє обличчя. Це простір, у якому співіснують, безперечно, різні культурні пласти, але домінанта має бути українською", – вважає музикант.

Під час концерту гурт виконав, зокрема, твори Івана Мазепи, Стефана Яворського, Теофана Прокоповича, Григорія Грабянки, Димитрія Туптала, Григорія Сковороди, Олексія Розумовського. Грали на старовинних музичних інструментах: бандурі, старосвітській бандурі, бароковій гітарі, фіделі (поєднання скрипки з альтом), скрипці, віолончелі для баса, сурмі, сопілці.

Слухачів на початку концерту також привітали організатори заходу – начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк та генеральна директорка Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова.

До речі, нам приємно повідомити, що 14 березня під час урочистої церемонії до Дня добровольця роботу Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті відзначили Благословенною грамотою єпископа Одеського та Балтського Павла та образом Георгія Переможця  за доброчесне служіння.

Фото Улі Громович