Двоє держслужбовців УІНП отримали догану за використання антисемітського зображення

Двоє держслужбовців УІНП отримали догану за використання антисемітського зображення

Дисциплінарна комісія Українського інституту національної пам’яті упродовж грудня 2020 – січня 2021 р. розглянула справу співробітників Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП, які використали в презентаційних матеріалах зображення антисемітського змісту. З’ясувалося, що воно було використане ними через неналежну підготовку матеріалів. 

Під час розгляду справи було встановлено, що використання неприйнятного зображення було прикрою помилкою, яка виникла через недогляд держслужбовців під час підбору матеріалів із відкритих джерел і жодним чином не відображає їхні світоглядні позиції. 

Ретельно вивчивши пояснення співробітників, взявши до уваги пояснення колег та безпосереднього керівництва, з огляду на усвідомлення та визнання зазначеними співробітниками Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП своєї провини у вчиненні дисциплінарного проступку, а також на відсутність виявів неприйнятної поведінки та дисциплінарних стягнень у минулому, дисциплінарна комісія постановила застосувати дисциплінарне стягнення у вигляді догани до обох співробітників. Відповідно до Закону України “Про державну службу” це другий із чотирьох можливих видів  дисциплінарного стягнення.

Матеріали, що містили зображення антисемітського змісту були вилучені ще до початку провадження. Крім того, керівництвом Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП була проведена перевірка інших презентацій, раніше підготовлених згаданими співробітниками – жодних неприйнятних матеріалів аналогічного змісту виявлено не було.

Співробітники Північно-східного міжрегіонального відділу та керівництво Українського інституту національної пам’яті щиро просять вибачення в усіх, чиї почуття могли образити згадані зображення в презентації. Зазначені матеріали жодним чином не відповідають ані позиції інституту, ані переконанням співробітників, які їх помилково використали.

Український інститут національної пам'яті як центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері відновлення та збереження національної пам’яті з урахуванням багатонаціонального складу населення та регіональних особливостей України, категорично засуджує будь-які прояви расизму, ксенофобії та інших форм ненависті або дискримінації на національному, релігійному чи будь-якому іншому ґрунті. Зокрема, інститут послідовно виступає проти антисемітизму як такого сприйняття євреїв, яке може виражатися у ненависті до них, проявлятися у словах та діях спрямованих безпосередньо проти євреїв/неєвреїв та/або їх власності, на єврейські громадські установи чи релігійні споруди.