Парламент Естонії визнав депортації кримських татар геноцидом

Парламент Естонії визнав депортації кримських татар геноцидом

Парламент Естонії – Рійгікогу визнав депортації кримських татар радянським тоталітарним режимом у 1944 році геноцидом. За відповідну заяву проголосувало 83 зі 101 депутата. Ініціаторам заяви стало 54 естонських парламентарії. 

У заяві наголошують, що «близько 200 тисяч кримських татар було депортовано, десятки тисяч з яких загинули, а весь народ втратив свою батьківщину і десятиліттями перебував під тиском жорстокої русифікації. Заборона на повернення на батьківщину була знята лише в листопаді 1989 року».

Також наголошується що «Російська Федерація продовжує політику геноциду, яку застосовував до кримських татар Радянський Союз в окупованому Криму в 2014 році, яка спрямована на знищення самобутності кримських татар і викреслення їхньої історичної та культурної спадщини».

Естонські депутати вимагають безумовного відновлення національного суверенітету України на території, окупованій Російською Федерацією під час збройної агресії, яка почалася в 2014 році, і наголошує, що Крим є невіддільною частиною України.

Масові депортації кримських татар, які радянський тоталітарний режим здійснив у 1944 році, Верховна Рада визнала геноцидом у 2015 році. У 2019 році депортації кримських татар геноцидом також визнали парламенти Литви та Латвії. У 2022 – нижня палата Парламенту Канади - Палата громад, а в 2024 – парламент Польщі.