1886 - народився отаман Зелений

1886, 28 грудня – у селі Трипілля на Київщині народився Данило Терпило (отаман Зелений).


 

Походив із незаможної селянської родини, закінчив два класи церковно-приходської школи. Читання забороненої революційної літератури обернулося для Данила 4-річним засланням до Архангельська. Опісля – опинився на фронтах Першої світової війни, звідки повернувся офіцером-прапорщиком.

 

 

 

 

Перший повстанський загін із земляків-трипільців Зелений створив восени 1918-го для боротьби із владою гетьмана Павла Скоропадського. Непримиренним противником Скоропадського отаман став тому, що за Гетьманщини землю знову повертали поміщикам.

 

 

 

Із часом загонам Зеленого вдалося повалити гетьманську владу у його рідному Трипіллі. Бажаючих приєднатися до повстанців ставало все більше. На початку грудня 1918 року із загонів під командуванням Зеленого були створені 1-ша й 2-га Дніпровські дивізії, які увійшли до складу Осадчого корпусу Директорії на чолі з командиром Січових стрільців, полковником Євгеном Коновальцем. Ці військові формування мали долучитися до остаточного повалення влади Павла Скоропадського й справді відіграли визначальну роль у захопленні Києва.

Але своїми зовнішніми атрибутами дніпровці суттєво відрізнялися від інших підрозділів Армії УНР. Замість жовто-блакитних прапорів над ними майоріли червоні стяги з надписами «Вся влада Радам» і «Вся влада робітникам і селянам!», а на повстанських шапках та кашкетах красувалися, поруч з тризубами, також і червоні стрічки.

 

 

 

Політичні погляди козаків Зеленого й самого отамана спровокували протиріччя, непорозуміння,  а згодом і протистояння між ним і Симоном Петлюрою. Загони Зеленого продовжували утримувати своєрідну автономію у Трипіллі-Обухові й навіть завдавали ударів по Армії УНР.

 

 

 

Отаман Зелений у центрі. Обабіч повстанці з Трипілля - сотник Дмитро Любименко і Василь Дюжанов. Фото: www.istpravda.com.ua

 

 

Втім прихильником радянської влади Данило Зелений був до початку справжнього приходу більшовиків на Київщину.  Вже на початку 1919-го розпочинається його боротьба проти більшовицьокого режиму, яка тривала півроку. У цій боротьбі зеленівці повернулися до союзу із Симоном Петлюрою.

 

 

 

Влада комуністів в Україні в 1919 році багато чому навчила отамана Зеленого та інших селянських воєначальників. Зокрема, Данило Зелений не міг не усвідомити, що ця влада виникла й укріпилася на українських теренах внаслідок протистояння між селянськими повстанцями й Армією УНР.

 

 

 

Отаман Данило Зелений загинув під Каневом. Був листопад 1919 року. Зеленівці вели боротьбу з новим ворогом – білогвардійцями Денікіна. Ворожа куля влучила в Зеленого під час відпочинку. Ймовірно, фатальний постріл у селянського ватажка зробив білогвардійський агент у зеленівських лавах. Через кілька днів поранений отаман помер. Похований у рідному Трипіллі.