1922, народився художник Аркадій Жуковський

1922, 12 січня – у Чернівцях у родині православного священика народився Аркадій Жуковський – науковець, енциклопедист, історик, громадсько-політичний діяч.

 

Аркадій Жуковський. Фото:  encyclopedia.kiev.ua.

 

Вищу освіту здобував за кордоном, у Австрії та Німеччині. На еміграції став активним учасником українського студентського руху. Зокрема у другій половині 1940-х – початку 1950-х років Аркадій Жуковський входить до кола очільників Представництва українських студентських товариств Австрії, Центрального союзу українських студентів, студентського товариства «Зарево» тощо.

Більшу частину життя провів у Франції. Аркадій Жуковський належав до організації Українська національна єдність (Франція) та багато років був членом Проводу ОУН.

У науковій сфері Жуковський зробив чимало. Понад 20 років очолював Наукове товариство імені Тараса Шевченка у Європі (Сарсель, Франція). Долучився до створення «Енциклопедії українознавства»: працював редактором, готував статті і географічні мапи для видання, а після смерті Володимира Кубійовича 1985-го, очолив її редакцію. Аркадій Жуковський є автором численних праць з історії Буковини та України.

«Жуковський сприймав людей за дуже простим, але важливим принципом: «Що ти зробив?» За його принципом: якщо ти щось робиш – ти хороший, ні – іди геть, − згадує про друга Олександр Кучерук – історик, директор Музею української революції у Києві. – Але тим, хто хотів працювати, академік дуже допомагав. Все, що Аркадій Іларіонович робив у Франції, все – на благо України».

Помер Аркадій Жуковський 2 жовтня 2014 року у Парижі. Згідно заповіту його поховали у Чернівцях.