У Михайлівському Золотоверхому монастирі молилися за загиблими українськими героями

У Михайлівському Золотоверхому монастирі молилися за загиблими українськими героями

13 серпня 2020 року у храмі Іоанна Богослова у Михайлівському Золотоверхому монастирі відбулася традиційна щомісячна панахида за українськими героями, які загинули в російсько-українській війні у липні 2020 року.

Липень став одним із “найкривавіших” місяців 2020 року, на війні загинули вісім українських захисників. Наймолодшому з них було 18, найстаршому – 41. П'ятеро з них служили в морській піхоті, один був десантником та ще двоє служили в механізованих військах.

Згадаймо кожного:

  • Олег Шило, стрілець-помічник гранатометника в 30-й окремій механізованій бригаді імені Костянтина Острозького. Народився 5 квітня 1991 року в Києві. Загинув ввечері 8 липня, коли окупанти почали обстріл у районі Попасної на Луганщині. Під прикриттям кулеметного вогню в Олега поцілив ворожий снайпер.
  • Тарас Матвіїв, громадський активіст, майданівець, офіцер 24-ї механізованої бригади ЗСУ імені короля Данила. Народився 18 лютого 1989 року в Любешівському районі Волинської області, але з дитинства мешкав у місті Жидачів на Львівщині. Тарас загинув унаслідок мінометного обстрілу 10 липня під Троїцьким на Луганщині, врятувавши двох побратимів.
  • Євген Чумаченко, солдат, стрілець-помічник гранатометника 79-ї окремої десантно-штурмової бригади. Народився 26 березня 1988 в місті Ізмаїл на Одещині, але з дитинства мешкав в Арцизі. Загинув уранці 13 липня внаслідок обстрілу позицій ЗСУ поблизу села Славне Мар’їнського району Донецької області з гранатометів і стрілецької зброї.
  • Дмитро Красногрудь, лейтенант, командир розвідувального взводу окремого батальйону бригади морської піхоти. Народився 18 жовтня 1978 року на Донеччині. Мешкав у місті Лиман Краматорського району. Загинув унаслідок підриву на вибуховому пристрої в “сірій зоні” під Зайцевим.
  • Микола Ілін, медик із 35 ОБРМП. Народився 23 квітня 1984 року в білоруському місті Могильов. 13 липня 2020 року окупанти підло обстріляли евакуаційну групу, яка під гарантії “тиші” в екіпіруванні гуманітарної місії вирушила в “сіру зону” забрати тіло загиблого Дмитра Красногрудя. Микола загинув внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої.
  • Ярослав Журавель, сержант 20 ОМПБ. Народився 8 березня 1980 року в Андріївці, Верхньодніпровський район Дніпропетровщини. Він був поранений, але залишався живим. Врятувати Ярослава не вдалося. Під час однієї з таких спроб загинув медик Микола Ілін, після чого рятувальні групи більше не відправляли. Скільки часу 40-річний Журавель залишався живим і стікав кров’ю без допомоги в “сірій зоні” – невідомо. Як стверджують контрольовані Росією бойовики, тіло сержанта вони виявили на четвертий день після нападу на евакуаційну групу.
  • Василь Кравченко, старший матрос десантно-штурмового взводу десантно-штурмової роти 503 ОБМП. Народився 14 лютого 1994 року. Загинув 20 липня на ВОПі в районі села Шуми біля Горлівки. Фатальним для 26-річного старшого матроса стало поранення в голову від кулі снайпера.
  • Артем Козій, матрос, військовослужбовець 1-го окремого батальйону 36 ОБРМП ВМС ЗСУ. Народився 21 вересня 2001 року в місті Южноукраїнськ на Миколаївщині. 21 липня позиції морпіхів 1 ОБМП під Павлополем окупанти обстріляли з автоматичних гранатометів. Артем зазнав численних уламкових поранень, був евакуйований до Маріуполя в мобільних шпиталь. Лікарі сім годин боролися за життя хлопця. Але близько 17:00 він помер.

Очолив панахиду за полеглими героями, які загинули в боях за незалежність України, та молитву за перемогу українського війська протоієрей Православної Церкви України Павло Мельник. Цього разу панахида пройшла на вулиці, біля Стіни пам’яті загиблих за Україну.

Участь у богослужінні взяли ініціатори цього заходу, співробітники Українського інституту національної пам’яті Роман Кулик та Павло Подобєд. Також долучились представники Міністерства ветеранів Олександр Терещенко і Дмитро Моцак.

Наприкінці заходу Роман Кулик поіменно згадав полеглих героїв, розповівши їхні біографії та детально розказав про бій під Зайцевим, у ході якого загинув лейтенант Дмитро Красногрудь, сержант Ярослав Журавель та сержант Микола Ілін.

Після богослужіння учасники запалили лампадки біля Стіни пам'яті.

Вічна пам’ять полеглим за Україну.

Інформаційна довідка про загиблих за матеріалами: Лесі Шовкун та Дмитра Лиховія, видання «Новинарня»

Фото: Академічний храм святого апостола і євангеліста Іоана Богослова та Роман Кулик