У Харкові школу № 11 назвали на честь Данила Дідіка

У Харкові школу № 11 назвали на честь Данила Дідіка

28 лютого депутати Харківської міської ради проголосували за перейменування Харківської спеціалізованої школи I-III ступенів № 11 із поглибленим вивченням окремих предметів на Харківський ліцей № 11 імені Данила Дідіка. 

Хто такий Даня Дідік?

Данило Дідік народився 27 квітня 1999 року в Харкові. Якийсь час родина жила в Німеччині, потім повернулася до рідного міста. Хлопець навчався в бізнес-гімназії, а з третього класу перевівся до 11-ї школи. Займався спортом: плаванням, самбо, дзюдо, грав у дитячій команді при футбольному клубі «Металіст». 

Данило підтримував українські патріотичні сили. У квітні 2014-го брав участь у ході за єдину Україну, яку організували футбольні фанати клубів «Металіст» та «Дніпро». 

22 лютого 2015 року Данило був на патріотичному Марші єдності в Харкові. Колона пройшла не більше 100 метрів, коли стався вибух. 

Данило йшов попереду, був близько до його епіцентру, помер наступного дня. Від вибуху керованої протипіхотної міни загинули ще троє – студент-першокурсник Микола Мельничук, підполковник міліції Вадим Рибальченко та активіст харківського Майдану Ігор Толмачов. Ще дев’ятеро людей постраждали.

Організатори теракту – Сергій Башликов, Віктор Тетюцький та Володимир  Дворніков – були членами «Оплоту», визнаного в Україні терористичною організацією. У грудні 2019-го їх засудили до довічного ув’язнення. Та майже одразу обміняли на українських полонених.

15-річний Данило Дідік став символом української молоді, яка хоче жити у вільній, незалежній Україні. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеню.

Ініціатива «Так працює пам’ять» 

У 2018 році Харківська міська рада отримала петицію: назвати школу № 11 на честь Данила Дідіка. Пропозицію переадресували в міську комісію з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища. Влада Харкова затягувала перейменування. 

У липні 2019-го журналіст, письменник Руслан Горовий організував проєкт «Так працює пам’ять». До нього долучилося багато українських музикантів, які присвятили Дані пісні. Так привертали увагу до теми пам'яті, зокрема й до перейменування школи. 

У проєкті взяли участь «Kozak System», «Без обмежень», «Широкий лан», «TaRuta», Марина Одольська, Марія Бурмака, «КораЛЛі», «ТНМК», «Брати Гадюкіни», «Перкалаба», «Антитіла», «Скрябін», «Тінь Сонця», Христина Панасюк, «Гайдамаки», Фома та гурт «Мандри», Руслан Горовий та Сергій Жадан, «СКАЙ», Yarmak, «Друга Ріка», Олександр Положинський та «Три Троянди», «Океан Ельзи», «Alyona alyona», «Нумер 482»,  Енджі Крейда, Тарас Петриненко. 

Український інститут національної пам'яті також підтримував ініціативу перейменування школи №11 на честь Данила Дідіка.

Також 28 лютого в Харкові перейменували 18 вулиць.