У Хмельницькому відкрили виставку про Донбас

Виставку Українського інституту національної пам’яті «Донбас: переPROчитання образу» 15 березня відкрили у Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї.


На відкритті були присутні школярі, працівники закладів культури, громадськість та ЗМІ. Виставка працюватиме у музеї протягом місяця, а далі експонуватиметься  у містах та районах області.

Експозиція містить маловідомі матеріали з фондів Державного архіву СБУ, Державного архіву Донецької області, а також документи з краєзнавчих музеїв Донецької та Луганської областей.

Виставка є спробою деконструювання негативного медійного образу краю як "особливого" регіону, створеного російською пропагандою та актуалізованого в українському суспільстві в умовах війни Росії проти України.  

Ми створили виставку, яка є спробою подолання нав’язуваного російською пропагандою уявлення про Донбас, як «особливого» антиукраїнського регіону. Зібрані цікаві факти з історії заселення краю мають показати його, як цивілізаційно-культурне перехрестя, простір який завжди був привабливим для людини. Приділивши увагу “антирадянським виступам” та проявам суспільної незгоди серед жителів Донецької та Луганської областей ми намагалися спростувати образ найбільш зрадянізованого регіону України”, - зазначає один з авторів виставки, співробітник Українського інституту національної пам’яті Ігор Карєтніков.

Завантажити брошуру "Донбас": переPROчитання образу"