У Полтаві відкрили виставку присвячену репресованим археологам

У Полтаві відкрили виставку присвячену репресованим археологам

24 жовтня 2023 року в Полтаві відкрили банерну виставку «Наказано не знати: українські археологи в лещатах тоталітаризму». Захід відбувся з ініціативи УІНП та всеукраїнської громадської організації «Спілка археологів України».  

Виставка присвячена видатним українським археологам, які, попри утиски й репресії, здійснили важливі наукові відкриття. Ці науковці репрезентують репресовані покоління українських учених, які налічують сотні імен. Більшість була змушеною працювати в радянській науковій системі, що була на службі тоталітарного режиму. Багато з них піддавалися утискам, репресіям, а дехто навіть втратив своє життя.

На відкритті були присутні представники Інституту археології НАН України, ВГО «Спілка археологів України», музейники Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського та викладачі і студенти полтавських університетів. Виставка є актуальною з огляду на сьогоднішні реалії й час, коли вкотре відбувається знищення та пограбування культурних цінностей та викривлення історичних фактів.

Експонуватиметься виставка у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Петровича Котляревського до кінця року. 

Виставка «Наказано не знати: українські археологи в лещатах тоталітаризму» спільний проєкт великого авторського колективу провідних науковців з різних наукових та музейних установ. Ознайомити з електронним варіантом виставки можна за посиланням.