У Вінниці вшанували загиблих героїв російсько-української війни

У Вінниці вшанували загиблих героїв російсько-української війни

6 серпня 2020 року, у Вінниці, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі ПЦУ (вул. Соборна, 23)  відбулось поминальне богослужіння за загиблими героями російсько-української війни.

Організаторами панахиди стали Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті, Вінницько-Барська єпархія Православної Церкви України та відділ Міністерства у справах ветеранів України у Вінницькій області.

Ініціатори віддали шану українським захисникам, що загинули у боях з російськими окупантами і проросійськими сепаратистами та згуртували громадськість довкола пам’яті про загиблих військовослужбовців, вкотре нагадавши суспільству правду про російську агресію.

«Як відомо, з 27 липня на Донеччині і Луганщині було оголошене чергове перемир’я. Але, якщо вірити повідомленням у ЗМІ, воно вже неодноразово було порушене проросійськими бойовиками. Та все ж ми віримо, що Господь подасть нашій країні мир, за який священики і віряни Православної Церкви України моляться щодня у храмах і вдома», – звернувся митрополит Вінницький і Барський Симеон.

Також, митрополит Симеон підкреслив, що під час богослужіння буде піднесена молитва за справедливий мир в Україні і молитва за героїв, які загинули впродовж минулого місяця.

«Маємо розуміти, що триває російсько-українська війна. У цій війні російський агресор використовує величезний арсенал методів боротьби, особливо у інформаційній та світоглядовій сферах, водночас діє надзвичайно підступно. Маємо не забувати наших сучасних героїв російсько-української війни, що віддали життя захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України», – наголосив начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко.

Головний спеціаліст Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Олексій Серветнік поіменно згадав кожного загиблого бійця у липні 2020 року, їхні біографічні дані.

Після поминального богослужіння, біля меморіальної дошки, що встановлена на території Спасо-Преображенського кафедрального собору усі присутні вшанували пам'ять героїв-вінничан і жителів області, які загинули на фронті російсько-української війни, починаючи з 2014 року.

Нагадаємо, Український інститут національної пам’яті спільно із Православною Церквою України (ПЦУ) та Міністерством у справах ветеранів започаткували вшанування українських героїв, які загинули на російсько-українському фронті в боях за незалежність України. Тепер ця традиція, після послаблення карантинних обмежень відновлюється й у регіонах, зокрема у Вінниці.

Фото: Вінницько-Барська єпархія Православної Церкви України та Олексій Серветнік.