29 серпня - День пам’яті захисників України

29 серпня - День пам’яті захисників України

Щороку 29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за батьківщину, як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію.

"Пам‘ять про бої за Іловайськ, що лягла в основу цієї дати, на багато десятиліть визначать наше ставлення до російсько-української війни, вчорашнього «братнього народу», виразу «слово російського офіцера». Це допоможе нам бути обережнішими та сильнішими, перенаправити лють та гіркоту втрати сотень загиблих захисників в завзятість оборони Батьківщини. Але нехай також цей день оживлюватиме наші спогади про всіх загиблих і поранених побратимів та посестер, дає імпульс на цілий рік живій пам‘яті про конкретних людей, з їх персональними історіями та долями. Щоб у наших умах та серцях вони були живими та справжніми", - зазначив голова Українського інституту національної памяті Антон Дробович.

Основі віхи сучасної російсько-української війни та іншу інформації з даної тематики можна знайти в інформаційних матеріалах до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, підготовлених співробітниками Інституту.