Експертна комісія УІНП уточнила фаховий висновок щодо обʼєктів, присвячених Михайлу Булгакову

Експертна комісія Українського інституту національної памʼяті оприлюднила уточнений фаховий висновок щодо належності географічних обʼєктів, назв юридичних осіб та обʼєктів права власності, памʼятників, памʼятних знаків на честь російського письменника Михайла Булгакова до символіки російської імперської політики.

Згідно з висновком, обʼєкти, присвячені Булгакову, «відповідно до частини першої статті 2 Закону містять символіку російської імперської політики, а подальше використання імені М. А. Булгакова в назвах географічних об’єктів, юридичних осіб та об’єктів права власності, перебування в публічному просторі встановлених на його честь пам’ятників, пам’ятних знаків є пропагандою російської імперської політики».

Обмеження, передбачені законом «Про засудження та заборону пропаганди імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», поширюються на ті обʼєкти, визнані символікою російської імперської політики, які є публічними. Водночас обмеження не поширюються на дослідження життя, діяльності, творчої спадщини письменника, зберігання, купівлю/продаж, читання видань його творів, експонування пов’язаних із письменником предметів та документів у музейних закладах тощо.