У Фастові розпочали відзначення 100-річчя Акту Злуки українських земель

У Фастові розпочали відзначення 100-річчя Акту Злуки українських земель

На Київщині провели Всеукраїнську Естафету Єднання, присвячену 100-річчю об’єднання українських земель. Представник Українського інституту національної пам’яті взяв участь у заходах, які проходили 1 грудня у Фастові.

У грудні 2018 року виповнюється 100-річчя з дня підписання Передвступного договору про Злуку між Українською Народною Республікою та Західноукраїнською Народною Республікою.

Розпочалися заходи на станції Фастів, біля музейного комплексу «Музей на колесах». Під час урочистостей було закладено перший камінь у фундамент Музею Соборності України, який буде розміщений у новозбудованому вокзалі станції Фастів. «Укрпошта» провела пам’ятне погашення святкової марки та конверту спеціально виготовленим до цієї події поштовим штемпелем.

Для проведення урочистої церемонії спецпогашення до історичного Вагону-музею, де сто років тому було підписано передвступний Акт Злуки УНР та ЗУНР, було запрошено Народного депутата України, голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, міського голову Фастова Михайла Нетяжука, директора Київської дирекції ПАТ «Укрпошта» Валентина Олещенка та голову Фастівської районної ради Геннадія Сиваненка.

Співробітник Українського інституту національної пам’яті,  начальник відділу аналізу регіональних особливостей та політики національних меншин інституту Богдан Короленко на заході розповів про деталі підписання Передвступного договору між Директорією Української Народної Республіки та повноважними представниками Ради державних секретарів Західноукраїнської Народної Республіки 1 грудня 1918 року у Фастові.

Ним проголошувався непохитний намір УНР та ЗУНР злитись у найкоротшому часі в єдину державу. Це був перший у новітній історії акт єдності західних та східних українців, які століттями проживали у різних державах під владою Російської та Австро-Угорської імперій. 22 січня 1919 року Директорія УНР ухвалила універсал про Акт Злуки УНР і ЗУНР, який було урочисто проголошено на Софійській площі Києва. Сьогодні вшанування 100-річчя цієї визначної події актуалізує традиції державності, єдності та соборності, що особливо важливо та символічно в умовах триваючої агресії Російської Федерації проти України”, - наголосив Короленко.

Наприкінці заходу, Фастів дав старт Всеукраїнській естафеті єднання, яка проходитиме під гаслом «Єднання задля добрих справ». Символом естафети стали дві долоні, з’єднані в рукостисканні. Учасники заходу, ставши в коло, взялися за руки й урочисто проголосили: «Ми українці, ми – єдина нація, разом ми захищаємо країну і разом її відбудуємо».