Виставка Українського інституту національної пам’яті "Донбас: переPROчитання образу"

Виставка Українського інституту національної пам’яті "Донбас: переPROчитання образу"

До Дня українського добровольця, за домовленістю з обласними державними адміністраціями, в обласних центрах України відкрилася виставка Українського інституту національної пам’яті «Донбас: переPROчитання образу», яка присвячена надзвичайно актуальній і без перебільшення болючій темі сучасної української історії – Донбасу.

На відкритті були присутні представники обласної влади, школярі, студенти, члени громадських молодіжних організацій, добровольці та волонтери, ветерани АТО та представники засобів масової інформації.

Наймасштабніше виставка була представлена у містах:

  • Дніпро – Націона́льний істори́чний музе́й ім. Д. І. Яворни́цького;
  • Чернігів – обласний молодіжний центр;
  • Кропивницький – обласний краєзнавчий музей;
  • Вінниця – Академія неперервної освіти;
  • Хмельницький – в обласному краєзнавчому музеї.

Знаменно, що у м. Дніпро виставку відкрили у залі присвяченому сучасній російсько-українській війні на Сході, а виставку у м. Вінниця відвідали студенти та викладачі Донецького національного університету
ім. Василя Стуса. У квітні, ректорат цього ВНЗ планує експонувати її у холі закладу.

В обласних центрах Виставка працюватиме протягом місяця, а далі, за окремим планом, експонуватиметься у містах та районах областей.

Нагадаємо, що виставка «Донбас:   переPROчитання образу» є спробою деконструювання, створеного російською пропагандою, негативного медійного образу Донбасу як «особливого» антиукраїнського регіону. ЇЇ головною метою є переосмислення та переозначення краю як невід'ємної частини України, без деокупації та реінтеграції якої неможливі ані консолідація української політичної нації, ані Соборна Українська держава.        

У виставці розглядається історія краю в контексті загальноукраїнської історії та культури, а також в контексті сучасних реалій українського суспільства.

Виставка містить маловідомі  матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Галузевого державного архіву СБУ,  а також документи з Державного архіву Донецької області.

Дніпро: 

Чернігів: 

Вінниця: 

Кіровоградський обласний музей: 

Львів:

Одеса: