29–30 вересня у Бабиному Ярі вшановують пам'ять жертв масових розстрілів у 80-ті роковини трагедії

29–30 вересня у Бабиному Ярі вшановують пам'ять жертв масових розстрілів у 80-ті роковини трагедії

29 вересня міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко запалив вогонь пам'яті біля монумента загиблим киянам та військовополоненим. Цим символічним жестом розпочалися дводенні меморіальні заходи, які організували Український інститут національної пам'яті, Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр», Інститут історії України НАН України за підтримки Свiтового Конґресу Українців.

Разом із міністром пам'ять жертв Бабиного Яру вшанували голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, виконуюча обов'язки генерального директора Національного заповідника «Бабин Яр» Роза Тапанова, директор Представництва Світового Конґресу Українців в Україні Сергій Касянчук, заступник директора Національного заповідника «Бабин Яр» Борис Глазунов.

29 вересня, о 20:30, запрошуємо долучатися до міжрелігійної молитви, яку проведуть Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав та головний рабин України та Києва Моше Реувен Асман.

Запрошуємо приходити всіх охочих незалежно від релігійних поглядів до пам'ятника загиблим киянам та військовополоненим (орієнтир – вул. Дорогожицька, 9, навпроти Національної медичної академії післядипломної освіти).

Також пам'ятний захід транслюватиметься онлайн.

Закликаємо 29–30 вересня прийти до Бабиного Яру, щоб покласти до пам'ятних місць лампадки та камінці й таким чином вшанувати пам'ять розстріляних. Камінці та лампадки можна безкоштовно отримати на спеціальних локаціях на території заповідника (стежте за вказівниками). Також це символічне вшанування пам'яті можливе онлайн на сайті babynyar.memorial.

До роковин трагедії Український інститут національної пам'яті також оприлюднив просвітницький ролик.

Бабин Яр – це місце пам’яті, яке стало відомим на весь світ символом нацистських злочинів проти цивільного населення під час Другої світової війни, символом Голокосту.

29–30 вересня 1941 року нацисти вбили тут майже 34 тисячі киян лише через те, що вони – євреї. Це було одним із найбільших масових вбивств цивільних, вчинене нацистами під час Другої світової війни.

Під час війни у Бабиному Яру вбивали та ховали не лише євреїв. Упродовж двох років німецької окупації тут розстрілювали і закопували цілі групи людей або окремих осіб, які також вважалися ворогами нацистів. Зокрема, за расовими та політичними мотивами нацисти вбивали також ромів, полонених червоноармійців, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і радянських партизанів, в’язнів Сирецького концтабору. Починаючи з серпня 1943 року, заковані у кайдани в’язні Сирецького табору викопували та спалювали тіла розстріляних у Бабиному Яру.

Загальну кількість жертв оцінюють приблизно у 100 тисяч людей, переважна більшість з яких були євреями.

Фото: Андрій Крепких