Представники Інституту взяли участь у вшануванні пам’ять отамана Карого

У селі Нова Гребля Калинівського району на Вінничині вшанували пам’ять місцевого уродженця полковника Армії УНР Сергія Яворського (повстанський отаман «Карий»). Біля пам'ятного хреста, встановленого у 2012 році в центрі села на честь героя, відбулося урочисте віче, а на сільському стадіоні - футбольний турнір серед місцевих дитячих команд.

Учасники турніру пам'яті Сергія Яворського (отамана Карого) біля його меморіального хреста

«Сто років тому на Поділлі йшла активна боротьба за українську державність. І Сергій Яворський був одним із тих, хто розумів важливість створення власної національної держави. Він добровольцем вступив до лав УНР, дослужився до полковника, а коли армія змушена була відступити до Польщі на еміграцію, очолив антибільшовицький повстанський рух на Правобережжі. Радянська влада зробила все, щоб дискредитувати і стерти з пам’яті ім’я отамана Карого, але зараз вона відроджується. Стало доброю традицією вшановувати напередодні Дня Незалежності пам’ять Сергія Яворського. І дуже приємно, що в цій естафеті пам’яті беруть участь діти», - зазначив керівник Центрального територіального відділу Українського інституту національної пам'яті Богдан Галайко.

Виступ Богдана Галайка

Він нагадав, що крім Сергія Яворського Вінниччина народила видатних героїв Перших визвольних змагань - Якова Гальчевського, Івана Трейка та багатьох інших, які не зважаючи на московсько-більшовицьку окупацію краю продовжували боротьбу з агресором.

Також були налагоджені контакти з місцевими активістами та краєзнавцями.