Розвінчуючи радянські міфи: Інститут національної пам’яті презентує відеопроєкт «Війна і міф»

Розвінчуючи радянські міфи: Інститут національної пам’яті презентує відеопроєкт «Війна і міф»

Цього року до Дня пам’яті та примирення Український інститут національної пам’яті підготував відеопроєкт «Війна і міф».

Це 3 змістовні відеороботи, які покликані зруйнувати поширені радянські міфи. Зокрема: міф про «Велику Вітчизняну війну» – термін, який став  ідеологічним кліше на противагу «Друга світова війна», міф про радянський народ, як «народ-визволитель», який фактично був «народом-окупантом», та міф про Георгія Жукова, як, «Маршала Перемоги», якого рядові бійці між собою називали «Катафалком» і «М’ясником» і якого радянська пропаганда перетворила в пропагандистського ідола.

Міф про «Велику Вітчизняну війну»

Міф про «Народ-Визволитель»

Міф «Георгій Жуков – «Маршал Перемоги»

Повний список відтворення доступний за цим посиланням – https://bit.ly/2WrmjDo 

Над проєктом працювали: Зоя Бойченко, Тетяна Бойко, Антон Дробович, Аліна Карбан, Максим Майоров, Володимир Тиліщак, Вікторія Яременко.

Виробництво: Prosto production 

У відео використано матеріали книги «Війна і міф: невідома Друга світова» за редакцією Володимира В’ятровича, Олександра Зінченка, Максима Майорова:

  • Міф «Велика Вітчизняна війна» (авторка – Яна Примаченко)
  • Міф «Радянські війська не чинили воєнних злочинів» (автор – Сергій Рябенко)
  • Міф «Жуков – Маршал Перемоги» (автор – Ростислав Пилявець)

Повністю із міфами можна ознайомитися тут:

Відеоролики у високій якості можна переглянути та завантажити за посиланням.

Вони доступні у чотирьох варіантах: українською мовою з/без субтитрів, англійською і російською мовами з субтитрами.

Довідково

Головною метою відеопроєкту «Війна і міф» є деконструкція радянських міфів та перешкоджання використання історії Другої світової війни в політичних та пропагандистських цілях, зокрема країною-агресором. 

Сьогодні Російська Федерація на всю потужність використовує форми і сенси радянської воєнної пропаганди та надалі культивує міфи довкола Другої світової війни. 

Міфи про Другу світову розповсюджуються російською пропагандою не лише на теренах України і Росії, а й у всьому світі. Таке поширення зумовлене тим, що ця пропаганда спирається на суспільні стереотипи, які формувалися тоталітарним режимом багато років. 

Розвінчування радянських міфів сприятиме, по-перше, недопущенню можливості сучасної Росії монополізувати перемогу Червоної армії над нацизмом, адже в її лавах боролися мільйони українців та представників інших національностей. По-друге, ця перемога не повинна для теперішнього російського керівництва стати виправданням  агресії в інших країнах (Україна, Сирія, Грузія, Молдова, Чечня), мотивуючи такі дії тим, що «ми не можемо бути агресорами, адже ми звільнили світ від Гітлера».

Формат проєкту – кілька хвилинні ролики з потужним відеорядом (хроніка, інфографіка, анімація, карти, архівні світлини, моушн-графіка). Цей проєкт є додатковим джерелом історичної інформації для широкого загалу. Відеоролики присвячені періоду Другої світової війни.