«Батьківщину-мати» декомунізують до Дня Незалежності, – Мінкульт

«Батьківщину-мати» декомунізують до Дня Незалежності, – Мінкульт

Державна інспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на заміну радянського герба на герб України на монументі «Батьківщина-мати» 13 липня 2023 року. Про це йдеться у повідомленні на сайті ДІАМ.

Проєктним рішенням передбачено демонтаж серпа та молота і заміна його на малий Державний Герб України.

Коли саме розпочнуться роботи, наразі невідомо, але очікується, що вдасться стартувати найближчим часом. Адже завершити проєкт планують до Дня Незалежності України. Про це повідомив Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. За його словами, вартість проєкту становитиме 28 млн грн, і на його реалізацію не використовуватимуть бюджетних коштів.

«Гроші на відновлення історичної справедливості зібрано виключно від великого бізнесу, який хоче бути причетним до великого в усіх сенсах проєкту», – написав міністр на своїй сторінці у фейсбуці.

На пресбрифінгу в Національному музеї історії України у Другій світовій війні зазначили, що тризуб, який розмістять на щиті, буде зі сталі, виготовленої на «Запоріжсталі».

Нагадаємо, що рік тому, в липні 2022 року, з ініціативи Українського інституту національної памʼяті відбулося опитування в «Дії» щодо долі радянського герба на щиті «Батьківщини-матері». 85% проголосували за те, щоб замінити герб СРСР на тризуб. Усього участь у голосуванні взяли понад 778 тисяч людей.

Монумент «Батьківщини-мати» споруджено в 1981 році. Він є пам’яткою науки і техніки та вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі.