Результати опитування в онлайн-застосунку «Дія» щодо Батьківщини-матері: 94% проголосували за демонтаж герба СРСР

Результати опитування в онлайн-застосунку «Дія» щодо Батьківщини-матері: 94% проголосували за демонтаж герба СРСР

21 липня стали відомі результати опитування в «Що будемо робити з гербом СРСР на щиті монумента “Батьківщина-мати”?», яке запустили в «Дії» з ініціативи Українського інституту національної пам’яті та Міністерства культури й інформаційної політики України.

85% проголосували за те, щоб замінити герб СРСР на тризуб; 9% – за те, щоб зняти герб та залишити щит чистим. І лише 6% висловилися за те, щоб залишити щит у нинішньому вигляді.

Усього участь у голосуванні взяли понад 778 тисяч людей. Це опитування стало другим за залученістю громадян.

«Нарешті є чітка й однозначна відповідь українського суспільства щодо монумента на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Це чіткий сигнал, що громадяни хочуть жити в країні без привидів минулого, що потрібно нарешті переосмислити досвід Другої світової війни, прибрати з пам’яті про неї пропаганду та облуду. Чесний погляд у минуле допоможе не лише засудити тоталітаризм і його злочини, але і позбутися цілого ряду колективних травм, загоїти рани історії. Так, це наш шлях ставати сильнішими й мудрішими. Це шлях через діалог і спільне міркування, а не примус та маніпуляції», – коментує результати опитування голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Також він зауважив, що «позиція майже 800 тисяч громадян – це дуже ясна відповідь всім критиканами, скептикам, прихильниками позиції “не на часі”, адже опитування стало другим за популярністю серед всіх опитувань в “Дії”».

Наступним етапом буде розробка проєкту демонтажу. Далі цей проєкт повинен пройти державну експертизу. З ініціативами щодо проєкту демонтажу можна звертатися до Міністерства культури та інформаційної політики України або Українського інституту національної пам’яті.