«До дня ЗСУ у Васильківській бригаді тактичної авіації презентували плакати «Військова еліта Української Революції 1917-1921 років»

Нині, в час військової і терористичної агресії Російської Федерації проти України, приклади звитяги військової еліти Української революції 1917-1921 років, які століття тому боронили незалежність України, будуть підіймати патріотизм і морально-психологічний дух військовослужбовців.

Переконані у бригаді тактичної авіації міста Васильків.

Так, 6 грудня у бригаді тактичної авіації повітряного командування «Центр» Повітряних Сил ЗСУ у рамках урочистих заходів з нагоди святкування Дня Збройних Сил України було презентовано виставку на основі серії арт-плакатів «Військова еліта Української революції 1917-1921 років», розроблених Українським інститутом національної пам’яті.

Ініціював оновлення стендів наочної агітації заступник командира з морально-психологічного забезпечення підполковник Олександр Продан.

«Свого часу Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Олексійович Порошенко сказав, що українська армія має відрізнятись, кожен має побачити, що Україна має абсолютно новітню, боєздатну, з високим бойовим духом, патріотичну, професійну армію, одну з сильніших на континенті… Нам треба запроваджувати свої, нові українські традиції. І саме тому в  нашій бригаді ми вирішили приділити увагу пам’яті і прикладу тих людей, які стояли на сторожі України і чию пам’ять плюндрували і намагались стерти зі сторінок історії під час злочинного радянського режиму. На допомогу прийшов Український інститут національної пам’яті, який нещодавно розробив арт-плакати «Військова еліта Української революції 1917-1921 років», – зауважує офіцер-прес-секретар бригади тактичної авіації, старший лейтенант Олексій Наріжний.

В урочистостях 6 грудня взяли участь в.о. начальника Васильківського гарнізону, полковник Борис Генов, представники органів місцевого самоврядування, які привітали військовослужбовців цінними подарунками та грамотами. Капелан бригади, отець Георгій відправив панахиду за полеглими військовослужбовцями ЗСУ та прочитав «Молитву за Україну у час нашестя ворогів».

Нагадаємо, що арт-плакати «Військова еліта Української революції 1917-1921 років» – це 12 постерів із зображенням легендарних старшин, які стояли біля витоків української армії.

Ідею арт-плакатів Український інститут національної пам'яті втілив спільно з освітньою платформою «Експертний Корпус».

До слова, один із постерів присвячений пілоту-дозорцю, ініціатору створення авіаційного підрозділу в Галицькій армії, командиру першого летунського відділу Галицької армії Петру Франку (сину Івана Франка). Цей портрет є унікальним із точки зору історичної реконструкції. За життя світлин Франка у летунській формі не збереглося, а тому над відтворенням усіх особливостей і деталей строю на плакаті тривалий час працювали співробітники Українського інституту національної пам’яті та художник Михайло Дяченко.

Окрім Петра Франка, до серії увійшли: Євген Коновалець, Петро Болбочан, Олександр Удовиченко, Дмитро Вітовський, Всеволод Петрів, Михайло Омелянович-Павленко, Олекса Алмазів, Михайло Білинський, Василь Тютюнник, Марко Безручко та Христина Сушко.

Нагадаємо, що арт-плакати «Військова еліта Української революції 1917-1921 років» стали продовженням серії проектів Українського інституту національної пам'яті, присвячених темі війська та військовим традиціям – раніше була презентована виставка та плакати «Воїни. Історія українського війська», що демонструє історію військових формувань на теренах України від часів Русі до сьогодення.

Завантажити арт-плакати «Військова еліта Української революції 1917-1921 років» у якості для перегляду, друку та поширення можна за посиланням.