“Крути демонструють тяглість нашої державності” – Антон Дробович

29 січня, у 102 річницю бою під Крутами, традиційно відбулися пам’ятні заходи на історичному місці події, біля меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут» на Чернігівщині.

Вшанувати пам’ять захисників української державності приїхали люди з багатьох областей України. Серед них чимало військових, а також ліцеїсти Чернігівського ліцею з посиленою військо-фізичною підготовкою, Київського військового ліцею імені Івана Богуна, Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут.

Мітинг-реквієм розпочався театралізованою сценою прощання матері з сином. Загиблих крутянців вшанували хвилиною мовчання, священники Православної церкви України відслужили поминальну панахиду. Після покладання квітів з промовами виступили Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Подорван, заступник голови обласної ради Арсен Дідур.

“Дуже важливо для національної пам’яті, що з року в рік на історичному місці бою під Крутами відбуваються пам’ятні заходи. По-перше, це правильно з точки зору людяності, коли ми збираємося, щоб пом’янути тих, хто віддав своє життя за українську незалежність. Також це дуже символічна історія, яка наочно показує тяглість нашої державності”, – говорить Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Також він наголосив, що Крути в регіональному вимірі засвідчують нашу соборність. Адже як ті, хто 102 роки тому стали тут на захист України, так і ті, хто сьогодні вшановує їхню пам’ять, походять з дуже різних куточків України:

“Я дуже тішуся, що стільки людей приїхало з різних областей України, щоб взяти участь у пам’ятних заходах, – ліцеїсти, військові, представники Служби безпеки та органів державної влади, політики, громадські активісти. Окрема велика повага присутнім на заходах матерям та рідним загиблих героїв сучасної російсько-української війни, які нагадують нам і про матерів, що втратили своїх синів тут, під Крутами, 102 роки тому”.

Після мітингу його учасники змогли відвідати музей бою під Крутами. Музейна експозиція розташована у кількох вагонах 1920-30-х років. А в колишньому штабному вагоні розміщена виставка, присвячена загиблим захисниками України на Донбасі, які були родом з Чернігівщини. Таким чином музейна експозиція нагадує, що оборона крутянців — це не давно забута історія, а окремий епізод війни, що продовжується.

За матеріалом Ігоря Кромфа

Фото Костянтина Поліщука