Потерпілу від двох диктатур - сталінізму і нацизму, Надію Слєсарєву нагороджено орденом

Потерпілу від двох диктатур - сталінізму і нацизму,  Надію Слєсарєву нагороджено орденом

Федеральний президент Федеративної Республіки Німеччини нагородив Надію Іванівну Слєсарєву, людину, яка потерпіла від двох диктатур – сталінізму і нацизму, орденом «За заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина».

Про це повідомляє прес-служба Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Києві. 

Цей орден є найвищим цивільним визнанням Федеративною Республікою Німеччина заслуг перед суспільним благом і присуджується вітчизняним та іноземним громадянам за політичні, економічні, соціальні та духовні досягнення, а також за особливі заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина.

Нагорода відзначає заслуги Надії Слєсарєвої, яку у вересні 1943 року було депортовано німецькими окупантами до концентраційного табору Штутгоф і яка сама стала там жертвою примусової роботи. Після свого повернення в Україну вона як інженер за освітою зробила важливий внесок у відбудову України та виступала у своїй власній організації «Надія», а також у співпраці з берлінською організацією «KONTAKTE-KOHTAKTbI е.V.», за визнання примусових працівників в Україні та за виплату їм компенсацій. Її діяльність давала можливість почути багатьох потерпілих і створювала простір для діалогу.

Нагадуємо, що Український інститут національної пам’яті опублікував спогади Надії Іванівни.