Вечір Різдвяних Василів: історія від шістдесятників до Сенцова

Запрошуємо на Вечір Різдвяних Василів, який був започаткований дисидентом та філософом Євгеном Сверстюком.

12 січня о 17.00

Колонна зала Київської міської ради

вул. Хрещатик, 36.

Вхід вільний

Щороку в січні ми вже традиційно відзначаємо Свято Різдвяних Василів, збираємо особливих гостей та згадуємо Стуса, Симоненка, Чумака, Еллана-Блакитного, які народилися у ці різдвяні дні.

На 12 січня в Україні випадає День політв’язня. Саме у цей день 1972 року в Україні розпочався «генеральний погром» українського шістдесятництва. Буквально за кілька днів були заарештовані Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл, Іван Гель та інші.

Історія повторюється. У російських тюрмах Різдво за ґратами зустрічають близько 70 політв’язнів та 24 військовополонені українські моряки. Ще більше сотні перебувають у підвалах окупованого Кремлем Донбасу. І тепер уже звичайний кримський фермер Володимир Балух демонструє те, що Василь Стус називав по життю «прямостоянням».

 

Нова робота Андрія Єрмоленка

«Система давно і успішно перемелює ось таких людей… Якби я наступив на горло власній пісні, забув свої принципи, то для того, щоб не сидіти в тюрмі, було досить визнати свою провину, морально зламатися… Я не хочу, щоб колись мої нащадки, діти всієї України, дорікнули мені в тому, що я десь проявив слабкість» (із останнього слова на суді Володимира Балуха).

У вечорі візьмуть участь лауреати Премії імені Василя Стуса: Голова Українського інституту національної пам’яті, історик Володимир В’ятрович, правозахисниця Олександра (Леся) Матвійчук, Тарас Компаніченко та гурт «Хорея Козацька», фольклорно-етнографічний гурт «Дай Боже», виконавиця співаної поезії Олена Голуб, бард Ігор Жук та інші.

На заході також будуть представлені: автобіографічна книга історика дисидентського руху Василя Овсієнка «Життя як покута» та книга Георгія Касьянова «Незгодні: українська інтелігенція в русі опору 60-80-х років XX століття», підготовлені видавництвом «Кліо» до цьогорічного Дня українського політв’язня.

Усі охочі можуть прямо на вечорі підписати різдвяну листівку заручникам Кремля, яку обов’язково передадуть адресатам організатори.

Організатори:

  • Український інститут національної пам’яті; 
  • видавництво «Кліо»;
  • Український ПЕН;
  • Центр громадянських свобод.

Подія у Фейсбуку – https://www.facebook.com/events/219949945580635/

 

Матеріали по темі