На Контрактовій відкрилась виставка про зруйновані українські міста

На Контрактовій відкрилась виставка про зруйновані українські міста

15 листопада на Контрактовій площі у Києві відбулося відкриття вуличної фотовиставки «Стерті з лиця землі».

У виставці представлено 20 банерів, які поділені на кілька тематичних блоків. Зокрема, використана інформація та відеоматеріали, що були надані Інституту Міністерством розвитку громад, територій та  інфраструктури України, Луганською, Донецькою, Миколаївською, Херсонською та Харківською обласними військовими адміністраціями.

«Мета цієї виставки – нагадати про страшні злочини російського агресора. Сподіваємось виставка не залишить нікого байдужим і закликатиме допомагати Збройним силам України», – поділився на відкритті в.о. Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

Нині внаслідок бойових дій багато населених пунктів зазнали руйнувань. Російська армія свідомо використовує тактику «випаленої землі». Кількість повністю, чи майже повністю знищених міст і сіл обчислюється уже десятками. Частина ж розташована на тимчасово окупованій території, тож після деокупації ситуація може виявитися ще більш трагічною.

«Ми ніколи не захотіли робити ці фотографії. Фото зроблені тут за останні пів року. Це дуже боляче бачити, як уходить життя з цих місць. Нам з дружиною дуже хочеться, щоб пам'ять про те, що відбувається ніколи не зникала. Заради того ми це і робимо. Ці фото - невелика частина того, що там відбувається. Це все дуже боляче», – розповів один із фотографів виставки Костянтин Ліберов.

Експозиція охоплює фотосвідчення руйнувань різних регіонів: Луганщина, Донеччина, Харківщина та Південь України. Тематичні банери наголошують увагу на знищених на 80-100 відсотків населених пунктах, перетворених російською армією на пустку і руїну. Зокрема,  Попасна, Мар’їнка, Соледар, Бахмут.

На банерах розміщені QR-коди з посиланням на короткі відео знищених сіл і міст України, які додатково візуалізують весь жах та морок випаленої ворогом землі.

Робота над проєктом тривала з весни 2023 року, фотоматеріали для виставки надані відомими військовими фотографами, пресслужбами 93-ї  окремої механізованої бригади «Холодний Яр», 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади, 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, обласними військово-цивільними адміністраціями,  фотокореспондентами українських медіа.

Виставка працюватиме протягом місяця у сквері № 3 на Контрактовій площі (між виходом з метро на вулиці Спаській та пам’ятником Григорію Сковороді).