1896, народилася Варвара Чередниченко

1896, 16 грудня – у Києві народилася Варвара Чередниченко, письменниця, автор історичних романів та творів для дітей, перекладачка з осетинської та грузинської мов.

 

 

Її перша книжечка для дошкільнят побачила світ ще до Першої світової війни. 1917-го з’являються брошури з методики дитячого дозвілля: «Захисток для селянських діток улітку» та «Дитяча хата» (1921). З 1919-го працювала в Полтавському губернському наркоматі освіти. 1923-го, після перенесеної операції та ускладнень, Варвара Чередниченко полишила службу і суцільно віддалася творчості. Декілька років змушена була писати, лежачи в ліжку. За цей час вона написала «Жіночі розповіді», п’єсу «Артистка без ролі», казки.

 

Входила до літературного об’єднання «Плуг».

 

Вийшла заміж за осетинського письменника Чермена Бегизова і 1928-го разом з чоловіком поїхала на Кавказ. Через 10 років повернулася в Україну.

 

У доробку Варвари Чередниченко дослідження про Архипа Тесленка, Тараса Шевченка, Лесю Українку та Ольгу Кобилянську. Історичний роман «Фастів» про Семена Палія, оповідання «Я щаслива Валентина». Критики звинуватили її в «хуторянстві та козацькій романтиці».

 

Померла у квітні 1949-го в Києві.