«Хорея Козацька» презентує альбом «Пісні Української революції» у Києві

29 січня 2019 року у Колонній залі Київради музикант, кобзар, народний артист України Тарас Компаніченко та гурт «Хорея Козацька» презентують альбом «Пісні Української революції». Захід відбудеться у рамках Вечора, присвяченого Дню пам’яті героїв Крут.

29 січня 2019, вівторок

18.30

Колонна зала Київради (вул. Хрещатик, 36)

Вхід вільний

«Пісні Української революції» – це спільний проект Українського інституту національної пам’яті та гурту «Хорея Козацька», присвячений 100-річчю Української революції. Над аудіо-альбомом музиканти працювали майже рік.

Авторами більшості пісень, що увійшли до альбому, є класики української літератури, такі як Олександр Олесь, Грицько Чупринка, Микола Вороний, Христя Алчевська та ін. Композитори – Кирило Стеценко, Микола Леонтович, Олександр Кошиць, Яків Степовий, Павло Синиця, Костянтин Богуславський, Левко Ревуцький.

Повний список відтворення на Youtube.

«Пісні Української Революції» – це ще один нестандартний підхід до популяризації української історії. Адже українці мають почути голоси тієї доби, щоб пізнати дух, ідеали, прагнення та перемоги Української революції 1917–1921 років. Ті люди, які боролись за свою державу тоді подібні до теперішніх воїнів, які боронять свободу і незалежність України від новітніх зазіхань давнього ворога нині», – говорить Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Тарас Компаніченко розповідає: «Твори, що увійшли до цієї музичної збірки – це частка моєї тридцятилітньої праці пошуку правдивих музичних пам'яток про ту, унікальну своїм національним пробудженням, епоху. Усі ці твори були активно співані на великих і малих сценах України в часі 1917-1921 років на урочистих подіях, військових мітингах, при відновленні «Просвіт», відкритті гімназій та університетів. Пісні починали й завершували усі урочисті академії, святочні зібрання. Їх співали на воєнних позиціях, на шикуванні  військ; вони співались кобзарями, артистами-бандуристами, оперними співаками, просвітянськими, військовими, міськими, студентськими хорами, Українською Республіканською Капелою та Українським Національним Хором. Багато творів були забуті і не звучали в Україні майже століття».

Пісні можна слухати – http://bit.ly/2DsHRpz, завантажити – http://bit.ly/2Htmicr.

У програмі Вечора також передбачено: показ відеокліпу, присвяченого подіям Української революції 1917–1921 рр. та історико-мистецька частина.

Участь у заході візьмуть:

  • Володимир В’ятрович – Голова Українського інституту національної пам’яті;

  • Павло Подобєд – начальник Відділу обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті;

  • Олег Коцарев – поет, журналіст, перекладач;

  • Сергій Пантюк – письменник, видавець, громадський діяч;

  • Тарас Компаніченко та гурт «Хорея Козацька».

Ведуча вечора – Тетяна Шептицька, науковець, координатор «Безкоштовних курсів української мови» в Києві

Організатори: Київська міська державна адміністрація, Український інститут національної пам’яті, Українське незалежне видавництво «Смолоскип», ГО «Український світ» («Безкоштовні курси української мови»).

Подія у Фейсбуку – https://www.facebook.com/events/1784371661666741/