Памʼять жертв політичних репресій вшанували у Биківні

Памʼять жертв політичних репресій вшанували у Биківні

21 травня 2023 року, у День памʼяті жертв політичних репресій, у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» під Києвом відбулася церемонія вшанування розстріляних комуністичним режимом.

Участь у меморіальному заході взяли міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, радник-консул, керівник консульського відділу посольства Республіки Польща в Україні Яцек Ґоцловський, керівник представництва Світового Конґресу Українців Сергій Касянчук, заступник голови Українського інституту національної памʼяті Володимир Тиліщак, виконувач обовʼязків генерального директора заповідника Богдан Нетреба, заступниця генерального директора заповідника з наукової роботи Тетяна Шептицька, духовенство.

Біля меморіалів жертвам сталінського терору 1937–1941 років та розстріляним у 1940 році полякам поклали квіти й відслужили панахиду.

«Тоталітарні режими залишають за собою жертви, страждання. Нинішній тоталітарний російський режим продовжує ту ж політику – вбивства мирних людей, руйнування спадщини й скалічення сотень тисяч життів. Необхідно берегти пам'ять про події 1937–1941 років, аби у майбутньому унеможливити «постання нового диявола у вигляді російського тоталітарного режиму», – зауважив міністр Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, Биківнянський ліс під Києвом є в Україні одним із наймасовіших місць поховань жертв політичних репресій, вчинених радянською владою. Детальні історичні факти можна прочитати в інформаційному матеріалі Інституту.

Також до памʼятної дати на виставкових конструкціях УІНП на Контрактовій площі у Києві запрацювала банерна експозиція «Биківня в документах і пам’яті. Виставка розповідає про Биківнянську трагедію в контексті суспільно-політичних процесів, що відбувалися в радянській Україні; про технологію радянського терору; інформує про організаторів і виконавців масових політичних репресій та розповідає історії постатей Биківнянського мартиролога – від відомих письменників, акторів, науковців до селян і робітників.

Банери висвітлюють також трансформацію Биківні з території злочину в загальноукраїнське і міжнародне місце пам’яті, акцентуючи на важливості для суспільства усвідомлювати втрати, спричинені програшем у національно-визвольній боротьбі і більшовицькою окупацією. 

У виставці використані раніше засекречені документи НКВД, рідкісні архівні матеріали та документи з приватних зібрань.

Фото надані Міністерством культури та інформаційної політики України