У Харкові буде проспект Петра Григоренка: адмінсуд повернув апеляцію Харківської міськради

У Харкові буде проспект Петра Григоренка: адмінсуд повернув апеляцію Харківської міськради

5 серпня 2020 року набрало законної сили рішення Харківського окружного адміністративного суду від 18 червня 2020 року, що визнало незаконним повернення імені Жукова проспекту Петра Григоренка у місті Харків.

Апеляційну скаргу Харківської міськради на це рішення повернуто заявнику відповідно до ухвали Другого апеляційного адміністративного суду. Відтак, єдиним офіційним топонімом залишається "проспект Петра Григоренка". 

Юрист Українського інституту національної пам'яті Сергій Рябенко раніше пояснював, що не існує механізму повернення старої назви вулиці, а назвати її так заново — заборонено Законом "Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій".

Український інститут національної пам’яті виступив із вимогою до "Харківського міського голови Геннадія Кернеса не підписувати рішення міської ради щодо перейменування проспекту Григоренка на Жукова".

Нагадаємо, що 19 червня міська рада Харкова перейменувала проспект Петра Григоренка в проспект маршала Жукова. За перейменування проголосували 59 депутатів.

Петро Григоренко – радянський генерал-майор і правозахисник. Він виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів, що призвело до його пониження у військовому званні у 1964 році.

Натомість, постать Георгія Жукова лишається неоднозначною в українській історії. Разом із титулом “маршала Перемоги” йому згадують українофобські вислови та дії, що призводили до даремних жертв з боку радянської армії у Другій світовій війні.