У Києві відбулася панахида за всіма загиблими у 2019 році воїнами

У Києві відбулася панахида за всіма загиблими у 2019 році воїнами

Традиційна щомісячна панахида за українськими вояками, які загинули в боях за незалежність України, а також молитва за перемогу українського війська відбулася в Академічному храмі святого апостола і євангелиста Іоана Богослова (Михайлівський Золотоверхий монастир) в Києві 9 січня.

У храмі Православної Церкви України молилися за всіма бійцями, що загинули протягом 2019 року в російсько-українській війні. Богослужіння звично очолив протоієрей Павло Мельник.

По завершенні панахиди отець Павло звернувся до присутніх, наголосивши, що жертва воїнів була найвищим проявом любові до свого народу.

«Християнство та патріотизм – це нероздільні поняття. Адже любов до Бога починається з любові до ближнього. Воїни, за яких ми молилися сьогодні, віддали свої життя з любові до свого народу, своїх братів і сестер.

Цього разу ми згадували всіх полеглих за 2019 рік. Тому я називав їх не лише за іменем, але і за прізвищем. Оскільки за прізвищами стоять їхні історії, сім'ї та покоління», – зазначив священнослужитель. 

Під час панахиди пом’янули усіх загиблих у боях російсько-української війни минулого року. Це 110 бійців нашого війська – 107 чоловіків і три жінки.

Вшанувати полеглих бійців прийшли військовослужбовці Збройних сил, Національної гвардії та Служби безпеки України, ветерани та громадські активісти. Серед присутніх на панахиді був також начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна, Герой України, генерал-майор Ігор Гордійчук. Легендарний воїн, який прославився у боях 2014 року. 

Більш детально про втрати українського війська в грудні розповів ветеран російсько-української війни, співробітник Українського інституту національної пам'яті Роман Кулик. 

Зокрема, детальніше зупинились на історіях дев'ятьох загиблих військових - біографіях, обставинах загибелі, історії служби у війську. 

"Ми розпочали проводити панахиди минулого грудня, і це вже тринадцята панахида за нашими бійцями. Для нас важливо, що в Києві є захід, на якому проукраїнське середовище має можливість згадати своїх героїв, дізнатися про них більше та засвідчити повагу війську, яке шостий рік воює з Російською Федерацією на сході країни.

Ми збираємося не лише, щоби вшанувати їх панахидою. Але й для того, щоби згадати: наші військові не лишають зло непокараним, а за кожного загиблого в бою українця доводиться щонайменше четверо окупантів", – наголосив Роман Кулик.

Минулого місяця за український суверенітет і незалежність свої життя віддали 9 бійців:

По завершенні молитиви за перемогу українського війська учасники вшанування запалалили лампадки біля Стіна пам'яті полеглих за України на Трьохсвятительській вулиці.



Організатори: Український інститут національної пам'яті, Міністерство у справах ветеранів, Академічний храм святого апостола і євангелиста Іоана Богослова, Книга пам'яті полеглих за Україну.

Ініціаторами панахиди за українськими вояками, які загинули в боях за незалежність України, та молитви за перемогу українського війська є співробітники Українського інституту національної пам’яті Роман Кулик та Павло Подобєд.